Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinie: Rusia și SUA ar putea ajunge la un compromis – Care ar fi rolul Chișinăului

Opinie: Rusia și SUA ar putea ajunge la un compromis - Chișinăul, pe post de mediator
Abonare
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a întrebat dacă este posibilă declanșarea unui război, în condițiile răspunsului oferit de SUA Federației Ruse la garanțiile de securitate propuse anterior.
Astfel, oficialul rus a menționat că ”Dacă asta depinde de Rusia, război nu va fi, dar să-i fie ignorate interesele, Rusia nu va admite”.
Expertul român Bogdan Duca a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că deocamdată nu sunt premise pentru a întrevedea o escaladare a conflictului dintre Ucraina și Federația Rusă. Iată de ce, Duca tinde să creadă că Rusia și SUA vor ajunge la un consens, asta chiar dacă rezultatul ar putea să nu mulțumească suficient de mult părțile, dar va fii un compromis al păcii.
”Eu prefer să nu iau în calcul eșecul unui dialog. Trebuie să existe niște concluzii clare și pașnice, să nu mulțumească pe nimeni, dar să fie satisfăcătoare pentru ambele păți. Eu cred că după aceste negocieri va fi stabilită o nouă ordine mondială, fără să se soldeze cu niște confruntări”,spune Bogdan Duca.
Referindu-se la poziția oficială a Chișinăului, care trebuie să fie luată în calcul de către autoritățile moldovenești, Bogdan Duca menționează că țara noastră ar putea fi o punte de legătură între Est și Vest, având în vedere faptul că Republica Moldova are o relație bună, atât cu Federația Rusă, cât și Occidentul.
”Cred că Republica Moldova are în această criză o oportunitate diplomatică, pe care România nu o are. Respectiv, Moldova a știut să fie o punte între blocul vestic și Moscova. Este o șansă pentru președintele Maia Sandu, dar și pentru Guvern, să îți ofere disponibilitatea ca platformă de dialog, păstrându-și în acest sens statutul de neutralitate, dar să fie o platformă pentru dialogul SUA-Rusia”, mai spune Bogdan Duca.
SUA și NATO au transmis miercuri răspunsurile la propunerile cu privire la garanțiile de securitate. Mai devreme, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că în cazul în care SUA vor solicita nedivulgarea răspunsului la propunerile rusești, Moscova va respecta această condiție.
Totodată, ministrul a adăugat că esența reacției Washingtonului, desigur, ar merita să fie cunoscută de opinia publică din Rusia și din alte țări.
La sfârșitul anului 2021 Rusia a dat publicității proiectele de tratate cu SUA și NATO cu privire la garanții de securitate. Moscova, în special, cere partenerilor occidentali garanții juridice a angajamentului de a nu extinde NATO spre Est, de a nu accepta Ucraina în blocul militar și de renunța la crearea bazelor militare în statele post-sovietice.
De asemenea, propunerea conține un punct cu privire la desfășurarea armelor ofensive ale NATO la frontierele Rusiei și retragerea forțelor alianței din Europa de Est la pozițiile de până la 1997.
Fluxul de știri
0