Флаги Европейского союза и государственные флаги КНР на саммите ЕС-КНР в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920
Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ministrul român de Externe: România nu se va implica în conflictul dintre Ucraina și Rusia

© AFP 2022 / ANDREI PUNGOVSCHICasa poporului. România
Casa poporului. România - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
„Nu se pune problema ca NATO să intervină militar în cazul unui conflict între Federația Rusă și Ucraina, deci nici România. Această perspectivă nu există”, a afirmat categoric ministrul de externe Bogdan Aurescu.
CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Invitat la postul de televiziune Digi24, ministrul român al afacerilor externe, a spus că România va susține diplomatic Kievul, dar că nu se pune problema unei intervenții militare românești de partea Ucrainei. România va face gesturi diplomatice de susținere a autorităților de la Kiev și, dacă va fi cazul, este dispusă să ofere și ajutoare materiale , dar non-militare, vecinului de la est.
În cazul unei intervenții militare rusești , Bogdan Aurescu a spus că aceasta va duce la ”consolidarea puternică, substanțială a flancului estic”, dar și la ”un set foarte consistent de sancțiuni” din partea Uniunii Europene. Însă ministrul și-a exprimat speranța că această criză se va rezolva prin dialog diplomatic și consideră că nu este necesară evacuarea ambasadei românești la Kiev.
De asemenea, Bogdan Aurescu, a prezentat gradul de implicare al României în criza de securitate actuală. România, a spus, ministrul, este implicată în toate deciziile UE și NATO.
Drapelul SUA - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Politică
Impunerea sancțiunilor de către SUA va fi echivalentă cu ruperea relațiilor – Lavrov
O reușită a acestei implicări este, în opinia lui Bogdan Aurescu, obținerea promisiunilor americană și franceză de a trimite mai multe trupe pe teritoriul suveran al României. Bogdan Aurescu a dat informația că această inițiativă, cel puțin în ce privește Franța, este a președintelui Iohannis, negociată personal de acesta în decembrie anul trecut.
Cu alte cuvinte, confirmă ministrul român, președintele a discutat neconstituțional, peste capul CSAT, fără acordul Parlamentului, chestiuni ce țin de suveranitatea României.
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Rusia
Lavrov: Consolidarea securității unui stat nu se poate face din contul securității altora
Fluxul de știri
0