Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Medvedev spune ce se va întâmpla dacă SUA vor refuza să ofere garanții de securitate

© Sputnik / Екатерина Штукина / Accesați arhiva multimediaDmitri Medvedev
Dmitri Medvedev - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Abonare
Medvedev: Refuzul SUA de a-i oferi Rusiei garanții de securitate ar putea complica și mai mult situația generală.
CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Refuzul Statelor Unite de a-i oferi Rusiei garanții de securitate va complica foarte mult situația generală, însă planurile cu privire la acțiunile Moscovei în cazul unui astfel de scenariu nu sunt dezvăluite, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev într-un interviu acordat mass-mediei ruse, inclusiv RIA Novosti.

„În primul rând, astfel de planuri nu sunt niciodată dezvăluite”, a spus el, răspunzând la întrebarea dacă Rusia are un plan pentru cazul în care SUA vor refuza propunerile.

"În al doilea rând, aceste decizii sunt luate de președinte, care este și Comandantul Suprem. Evident că acest lucru va complica foarte mult situația generală", a adăugat Medvedev.
El a mai declarat că propunerile Rusiei cu privire la garanțiile de securitate nu sunt dure, ci doar foarte concrete și bine definite, ele stabilesc care sunt îngrijorările țării.
„Ele nu sunt dure, sunt doar foarte concrete, foarte bine definite și fixează îngrijorările noastre. Este vorba de faptul că, la un moment dat, dacă de exemplu aceeași Ucraina va adera la NATO, vom avea chiar la granița cu Federația Rusă o nouă bază militară și noi tipuri de arme de ofensivă. Aceasta nici măcar nu mai este Polonia, înțelegi?", a subliniat Medvedev.
Здание Министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве. - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2022
Rusia
E confirmat oficial: Rusia a primit răspunsul în scris din partea SUA
"În acest sens, vorbim despre faptul că vom ajunge într-o situație geopolitică foarte dificilă, nu putem să nu ținem cont de acest lucru. Cu acest lucru au legătură documentele care au fost formulate și transmise americanilor", a menționat el.

Negocierile cu NATO

La sfârșitul lui 2021, Rusia a publicat proiectele unui tratat cu Statele Unite și un acord cu NATO privind asigurările de securitate.
Moscova cere între altele de la partenerii săi occidentali garanții privind neextinderea NATO către est, neaderarea la acest bloc politic-militar a Ucrainei și neamplasarea bazelor militare NATO și SUA în țările post-sovietice.
Pe 10 ianuarie, Rusia și Statele Unite au susținut, la Geneva, o rundă de negocieri privind stabilitatea strategică. Aceste negocieri au fost urmate de o reuniune a Consiliului Rusia-NATO la Bruxelles și consultări la sediul din Viena al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
Încă înainte de începerea negocierilor, Washingtonul a calificat unele puncte ale documentului drept inacceptabile, Moscova a menționat că acesta nu este un ultimatum, însă nu va face concesii unilaterale, mai ales sub presiune.
Miercuri, SUA și NATO i-au trimis Rusiei un răspuns în scris, menționând că nu-l vor face public deocamdată, pentru a lăsa loc de negocieri confidențiale. Potrivit agenției dpa, care citează surse din interiorul blocului, documentul nu conține „concesii serioase”.
Заседание президиума Совета при президенте РФ по межнациональным отношениям - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2022
Rusia
Kosaciov, despre răspunsul dat de SUA: există subiecte de discutat cu Washington
Fluxul de știri
0