Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov spune când va deveni public răspunsul SUA privind garanțiile de securitate

© Sputnik / Павел Бедняков / Accesați arhiva multimediaВстреча главы МИД С. Лаврова с госсекретарем США Э. Блинкеном в Женеве
Встреча главы МИД  С. Лаврова с госсекретарем США Э. Блинкеном в Женеве - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Abonare
Serghei Lavrov a declarat că răspunsul SUA la inițiativele cu privire la garanțiile de securitate va deveni cunoscut opiniei publice, chiar dacă Moscova va respecta confidențialitatea lui.
BUCUREȘTI, 27 ian – Sputnik. Conținutul răspunsului SUA la propunerile Rusiei cu privire la garanțiile de securitate va fi făcut public în viitorul apropiat, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
“În ceea ce privește conținutul răspunsului, cred că acesta va fi adus la cunoștința opiniei publice, pentru că, așa cum ne-au spus colegii americani, chiar dacă ei preferă ca acest document să rămână confidențial pentru dialogul diplomatic, însă este coordonat cu toți aliații SUA și partea ucraineană. Iată de ce nu am nicio îndoială că în viitorul apropiat va fi “dezvăluit””, a declarat Lavrov.
SUA și NATO au transmis miercuri răspunsurile la propunerile cu privire la garanțiile de securitate. Mai devreme, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că în cazul în care SUA vor solicita nedivulgarea răspunsului la propunerile rusești, Moscova va respecta această condiție. Totodată, ministrul a adăugat că esența reacției Washingtonului, desigur, ar merita să fie cunoscută de opinia publică din Rusia și din alte țări.
La sfârșitul anului 2021 Rusia a dat publicității proiectele de tratate cu SUA și NATO cu privire la garanții de securitate. Moscova, în special, cere partenerilor occidentali garanții juridice a angajamentului de a nu extinde NATO spre Est, de a nu accepta Ucraina în blocul militar și de renunța la crearea bazelor militare în statele post-sovietice. De asemenea, propunerea conține un punct cu privire la desfășurarea armelor ofensive ale NATO la frontierele Rusiei și retragerea forțelor alianței din Europa de Est la pozițiile de până la 1997.
Potrivit secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, documentul reflectă îngrijorările SUA cu privire la acțiunile Rusiei în sfera securității și propunerile în acele domenii, unde statele ar putea identifica puncte de tangență. Potrivit lui, în răspunsul oferit există “multe aspecte pozitive”, SUA sunt gata să avanseze în sfere unde poate exista o cooperare cu Rusia, sunt gata să discute despre securitatea colectivă, însă nu vor renunța la principiul “porților deschise” a NATO.
Deveselu, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Rusia
Federaţia Rusă ar putea inspecta baza de la Deveselu din România
Fluxul de știri
0