Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Homeschooling în Moldova: Ce avantaje oferă această metodă de educație

Homeschooling în Moldova: Ce avantaje oferă această metodă de educație
Abonare
Homeschooling-ul este o metodă de învățământ aplicată în întreaga lume și este tot mai des întâlnită în familiile din Republica Moldova.
Tot mai mulți părinți doresc să-și școlarizeze copii acasă, potrivit Asociației Homeschooling din Moldova. Cu unele excepții, practica nu poate fi aplicată pe larg, deoarece nu este legalizată în țara noastră. Asociația, împreună cu juriști și experți, elaborează un proiect de lege în acest sens.
Potrivit președintelui „Homeschooling Moldova”, Diana Chicu, școlarizarea la domiciliu oferă o serie de perspective și avantaje elevilor.
Primul pas pe care ar trebui să-l facă părinții și copiii care aleg metoda de educație homeschooling este să se informeze și să aleagă școala de peste hotare care oferă un program de studii individuale. Există o varietate de saituri și insitutuții care oferă aceste posibilități.
"Sunt zeci de școli internaționale care vin cu oferte educaționale pentru metoda de învățare homeschooling. Părinții pot alege în funcție de preferințe, posibilități și necesități. Este același lucru precum copilul ar învăța peste hotare, doar că are posibilitatea să o facă acasă, în sânul familiei", a precizat Diana Chicu.
Următorul pas este încheierea unui contract cu instituția de peste hotare, solicitarea dosarului personal al copilului de la instituția din țara noastră, cererea de transfer și eliberarea fișei elevului pentru înscrierea în altă instituție.
Cert este că în Moldova, în ultima perioadă, tot mai mulți părinți optează pentru această metodă de educație. Marina Rusu are cinci copii, iar patru dintre aceștia învață la prestigioase universități din alte țări, chiar de acasă.
"Suntem încântați de aceste platforme de învățământ din străinătate, care permit copilului să acumuleze cunoștințe în timp mai scurt și cu eficiență mai bună. Copiii devin mult mai responsabili și independenți (...). Bunăoară, fiica mai mare este clasa a XI-a la o universitate din Rusia", a subliniat Marina Rusu.
De menționat că prețurile în instituțiile private care oferă această posibilitate variază de la 150 euro până la 5 mii de euro pentru un an de studii. În țara noastră, aproximativ 400 de copii sunt instruiți prin această metodă.
Fluxul de știri
0