Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Dreptul la memorie: Cine au fost evreii din Moldova

Dreptul la memorie: Cum au rămas percepuți evreii în Moldova
Abonare
În fiecare an, pe 27 ianuarie este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Despre suferințele, cultura și rolul evreilor care au locuit pe teritoriul țării noastre, am aflat de la omul enciclopedie - Denis Roșca.
Denis Roșca este autorul „Cărții de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova", în care sunt adunate biografiile a 1800 de personalități care au adus faimă țării. Printre acestea sunt și numeroși evrei, istoriile multora dintre ei fiind incluse în carte.
Potrivit afirmațiilor autorului, peste 1000 de evrei din Moldova au contribuit la dezvoltarea științei și culturii la nivel local și mondial.

"Datele statistice arată că pe teritoriul actualei Republici Moldova au fost 49 de lagăre de concentrare, localizate în Chișinău, Râbnița și multe localități rurale. Numărul exact de persoane decedate nu se cunoaște, dar se estimează că circa 200-700 mii și-au pierdut acolo viața, ceea ce este nespus de regretabil", a menționat interlocutorul.

Denis Roșca mai spune că societatea noastră a avut de pierdut mult când a rămas practic fără evrei. Aceștia au adus o mare contribuție la dezvoltarea culturii noastre, majoritatea fiind știutori de carte. Ei erau profesori la universitate, medici, ingineri, medici stomatologi – niște specialiști cum nu s-a mai văzut vreodată.

"În anii 1903-1905, pogromurile i-au speriat și majoritatea evreilor a emigrat. Mulți dintre ei au plecat în America Latină, acolo unde au devenit profesori și personalități marcante. Pe lângă valoarea istorică, să nu uităm să comemorăm victimele Holocaustului – fiecare etnie poate să ajungă în aceeași situație, să fie declarată un dușman comunitar, iar în baza lucrurilor din trecut trebuie să învățăm să respectăm orice cultură", a conchis Denis Roșca.

Recent, autorul a lansat cartea "Marea enciclopedie a evreilor basarabeni" în care relatează istoriile acestora și menționează personalitățile ce au dus faima în întreaga lume.
Anual, pe 27 ianuarie este marcată Ziua Internațională de Comemorare a celor 6 milioane de evrei și a altor victime ale Holocaustului nazist din cel de-al Doilea Război Mondial. Această dată de comemorare a fost stabilită printr-o hotărâre a Adunării Generale a Națiunilor Unite, în anul 2005, fiind marcată Ziua Eliberării de la Auschwitz.
Fluxul de știri
0