Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum au fost comemorate victimele Holocaustului la Chișinău - VIDEO

© Sputnik / Mihai CarausComemorarea victimelor Holocaustului
Comemorarea victimelor Holocaustului - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Abonare
27 ianuarie este o zi tragică, în care întreaga lume comemorează victimele Holocaustului. La Monumentul Victimelor Fascismului din Capitală au fost zeci de oameni pentru a depune flori, inclusiv conducerea de vârf a țării.
CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. La Monumentul Victimelor Fascismului din strada Calea Orheiului din Chișinău, președintele Republicii Moldova, dar și premierul au mers să depună flori și să comemoreze victimele Holocaustului.
În cadrul evenimentului, Maia Sandu a remarcat că în perioada Holocaustului au fost uciși milioane de evrei, oameni absolut nevinovați, care își trăiau viața pașnic.
„Holocaustul a lăsat o urmă sângerândă și în istoria poporului nostru. (...) Holocaustul înseamnă și cei peste o sută de mii de evrei basarabeni și români, peste 150 de mii de evrei ucraineni și peste 11 mii de romi care au murit sau au dispărut fără urmă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în lagărele de concentrare din Transnistria. Înseamnă și peste 11 mii de evrei ținuți în ghetoul din Chișinău și împușcarea cu sânge rece în doar câteva luni ale anului 1941 a mii de evrei, care până atunci locuiau pașnic, alături de moldoveni”, a declarat Maia Sandu.
Președintele țării a declarat că nu poate fi schimbat trecutul, dar generațiile de acum trebuie să depună tot efortul ca urmașii să nu treacă niciodată prin asemenea tragedii. Totodată, Sandu a precizat că este necesar ca să fie construite relații de prietenie cu alte etnii, bazate pe toleranță și înțelegere.
© Sputnik / Mihai CarausComemorarea victimelor Holocaustului
В Молдове почтили память жертв Холокоста - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Comemorarea victimelor Holocaustului
La eveniment a fost prezentă și Natalia Gavrilița care a menționat că Holocaustul este o amintire dureroasă pentru întreaga lume.
„Holocaustul a arătat în ce monstru se poate transforma statul totalitar condus de ură. Pentru a evita repetarea a astfel de crime, luptăm în fiecare zi pentru democrația, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, pentru transparența și responsabilitatea instituțiilor statului, pentru pace”, a menționat prim-ministru.
© Sputnik / Mihai CarausComemorarea victimelor Holocaustului
В Молдове почтили память жертв Холокоста - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Comemorarea victimelor Holocaustului
Directorul Comunității evreiești din Moldova, Alexandru Bilinkis, a ținut să menționeze că Holocaustul a lăsat o urmă dureroasă și în familia sa.

„Acum 80 de ani, lumea nu a făcut suficiente lucruri pentru a preveni cea mai mare tragedie din istoria omenirii - Holocaustul. (...) Am amintiri dureroase de la această tragedie, multe rude de-ale mele nu au supraviețuit în urma acestui dezastru. Împărtășesc durerea și suferința cu milioanele de evrei care au tangență cu această tragedie”, a declarat Alexandru Bilinkis.

Din cauza pandemiei, președintele Asociației Evreilor din Moldova, foști deținuți ai nazismului, Iosif Belous, nu a putut fi prezent fizic la evenimentul de comemorare, dar a trimis un mesaj video.
„Acești oameni nu au meritat să fie tratați așa de naziștii de diferite naționalități. Noi am fost eliberați de Armata Roșie, ultimul ghetou din Râbnița fiind desființat pe 30 martie 1944. Astfel, în Transnistria au rămas în viață puțin peste 30 de mii de evrei”, a spus Iosif Belous.
© Sputnik / Mihai CarausComemorarea victimelor Holocaustului
В Молдове почтили память жертв Холокоста - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Comemorarea victimelor Holocaustului
Precizăm că în perioada 24 – 30 ianuarie se desfășoară Săptămâna Memoriei Holocaustului. În aceste zile sunt organizate acțiuni care vin să sensibilizeze tinerii privind importanța promovării toleranței interetnice, a dialogului intercultural, prevenirii și combaterii rasismului, antisemitismului și altor forme de intoleranță.
Astăzi, 27 ianuarie, s-a ținut un minut de reculegere la prima lecție în cadrul școlilor, chiar dacă învățământul se desfășoară în format online. Totodată, la cimitirul evreiesc din orașul Bender a fost inaugurat Memorialul victimelor Holocaustului.
Amintim că în perioada Holocaustului au fost uciși circa șase milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea fiind din Europa, dar au fost persecutați și asasinați evrei și în Asia și nordul Africii, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național - socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia.
Mitingul-recviem dedicat Zilei Internaționale a comemorării victimelor Holocaustului - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Societate
Săptămâna Memoriei Holocaustului: Programul activităților
Fluxul de știri
0