Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce se întâmplă în sălile de judecată dacă este anunțată alerta cu bombă

Ce se întâmplă în sălile de judecată în cazul alertelor cu bombă și încep evacuările
Abonare
De la începutul acestui an, oamenii legii au documentat peste 30 de alerte cu bombă, care s-au dovedit a fi false. În 17 cazuri făptașii au fost identificați, iar unii dintre ei au fost deja trași la răspundere.
În multe cazuri, obiectul țintă al acestor alerte sunt judecătoriile, timp în care sunt examinate anumite cauze penale. Din fericire însă, alertele se dovedesc a fi false, dar periclitează activitatea instanțelor și procesele se amână pentru o altă zi. Fostul judecător, avocatul Ion Dron a declarat pentru Sputnik Moldova că instituțiile abilitate trebuie să reacționeze prompt, iar acest lucru nici nu se pune la îndoială, întrucât trăim vremuri tulburi din punctul de vedere al securității.
Totuși, un alt motiv al alertelor cu bombă la sediile instanțelor de judecată ar putea fi instalarea sau ridicarea unor dispozitive de interceptare și filare a judecătorilor în incinta judecătorilor, spune fostul judecător.
”Aceste anunțuri privind alertele cu bombe au și o explicație, întrucât trăim vremuri tulburi, într-o zonă instabilă, iar orice explozie ar sparge această liniște care există în zonă”, spune Dron.
Este și o altă explicație, ca ipoteză valabilă, spune fostul judecător. Cea de interceptare sau filare a oamenilor din sistem.

”E nevoie de oameni care să execute ordinele politicului și nu doar, iar pentru asta ai nevoie ca judecătorii să fie șantajabili. Cum pot fi șantajabili dacă nu îi urmărești, viața lor este în instanțele de judecată, unde au loc diferite discuții. Pentru asta ai nevoie de dispozitive de ascultare. Aceste alarme cu bombe ar fi și pentru ca să fie ridicate sau instalate dispozitivele de interceptare sau filare a judecătorilor”, spune Dron, precizând că este o ipoteză care poate fi luată în calcul.

Menționăm că fiece caz de intervenție presupune cheltuieli de bani publici, iar acestea cresc odată cu suprafața sediului pretins a fi minat. Cheltuielile sunt mai mari dacă vine vorba despre mai multe adrese, așa cum a fost atunci când s-a anunțat că sunt minate toate centrele comerciale și toate gările.
Pentru anunțarea mincinoasă și cu bună ştiinţă a actului de terorism, legislaţia prevede amendă de până la 42 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la doi ani.
Fluxul de știri
0