Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Viceprim-ministrul Andrei Spînu ar putea fi cercetat penal - Ce i se incriminează

Viceprim-ministrul Andrei Spînu ar putea fi cercetat penal - Ce i se incriminează
Abonare
Vicepremierul Andrei Spînu ar putea fi cercetat penal de către Procuratura Generală, asta după ce Partidul Socialiștilor a depus un denunț împotriva șefului delegației moldovenești care a discutat și negociat contractul de livrare a gazelor naturale la Moscova.
Deputatul PSRM Vasile Bolea a declarat în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova că denunțul vine inclusiv a urmare a declarației premierului Natalia Gavrilița, care a menționat că Andrei Spînu nu a fost împuternicit de Guvern pentru semnarea contractului de livrare a gazelor cu gigantul rus.

”Este un denunț în baza articolului 263, Cod de Procedură Penală, în vederea depășirii atribuțiilor de serviciu, comise de vicepremierul Andrei Spînu, care a condus grupul de negociatori la Moscova, fără a avea împuternicirea Guvernului. Respectiv, a propus formula de calcul urmare a căreia cetățenii vor trebui să plătească pentru un metru cub de gaze naturale circa 17 lei”,declară Andrei Spânu.

Totodată, Bolea menționează că PSRM vrea să cunoască cine se face responsabil de lucrurile care se întâmplă pe piața energetică din Republica Moldova, având în vedere inclusiv și sursele financiare pentru procurarea gazului din surse alternative prin intermediul companiei de stat Energocom.

”Eu sunt convins că avem în procuratură omeni care ar putea investiga aceste lucruri, important însă este să nu existe ingerințe din partea guvernării la Procuratura Generală. Să spună domnul Spînu dacă i s-a umplut rucsacul când a revenit de la Moscova”, mai spune deputatul PSRM.

Vicepremierul Andrei Spînu a venit cu o reacție după ce deputații Comuniști și Socialiști au anunțat că sesizează Procuratura Generală în privința acțiunilor întreprinse în asigurarea țării cu gaze naturale.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a cerut deputaților din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor să explice procuraturii cum au reușit să aducă compania Moldovagaz la datorii de sute de milioane, cum au negociat și semnat contractul la gaze din 2006 și anexele acestui contract, dar și să explice cum Guvernul lor din 2019 a inclus în protocolul comisiei mixte recunoașterea datoriilor din stânga Nistrului.
”Să explice cum au acceptat datoria față de Factoring Finance, inclusiv penalități, de peste 270 milioane de dolari. Să explice cum au cedat cote părți din compania Moldovagaz către Gazprom? Să explice cum au furat, prin reprezentanții statului și interpuși, Moldovagaz și s-au îmbogățit pe parcursul anilor. Să explice ei neglijența în serviciu timp de 30 de ani de când au fost în diferite funcții de conducere: de ce nu avem stocuri de gaze, de ce nu avem interconectare energetică, de ce nu avem surse alternative?”, reacționează Spînu.
Totodată, Andrei Spînu a promis că vor duce auditul datoriilor la bun sfârșit și vor prezenta toate concluziile referitor la aceste subiecte.
Fluxul de știri
0