Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Strategia Națională de Dezvoltare Regională 2022-2028 a fost aprobată: Ce prevede

© SputnikСело
Село - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2022
Abonare
Proiectul Strategiei de Dezvoltare Regională 2022-2028 a fost aprobat de către miniștri. Iată ce prevede.
CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Cabinetul de miniștri își propune să asigure dezvoltarea durabilă a tuturor regiunilor țării și să sporească, în mod constant, calitatea vieții oamenilor. Astfel, aceștia au aprobat astăzi Strategia de Dezvoltare Regională a Republicii Moldova 2022 - 2028.
Proiectul documentului de politici publice reprezintă al patrulea ciclu consecutiv de planificare strategică a dezvoltării regionale, precedentele cicluri acoperind perioadele 2010 - 2012, 2013 - 2015 și 2016 - 2020.

Strategia 2022 - 2028 este focusată atât pe susținerea regiunilor defavorizate, cât și pe creșterea competitivității între regiuni.

Printre direcțiile prioritare ale strategiei se numără creșterea competitivității și ocupării forței de muncă a regiunilor, dezvoltarea socio-economică echilibrată în toate regiunile țării și implementarea eficientă a politicilor naționale de dezvoltare regională.
Strategia va fi implementată prin intermediul Programelor Operaționale Regionale pentru regiunile de dezvoltare Centru, Nord, Sud și UTA Găgăuzia. Acestea vor avea la bază ținte de dezvoltare specifice pentru fiecare regiune precum creșterea Produsului Regional Brut, creșterea volumului investițiilor private în regiuni, creșterea numărul de întreprinderi în regiuni și creșterea ponderii producției industriale livrate la export în regiuni.
Programele Operaționale elaborate în regiuni vor conține Planuri concrete de acțiuni, precum și liste de proiecte, care vor fi implementate.
Principala sursă de finanțare a programelor și proiectelor de dezvoltare regională, orientate spre atingerea obiectivelor SNDR este Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, în baza documentului unic de program. În așa mod, pentru prima perioadă de implementare sunt incluse proiecte cu un cost estimat la 1,5 miliarde de lei. Concomitent, pentru realizarea obiectivelor și atingerea rezultatelor scontate prevăzute de Strategie vor fi utilizate sursele financiare planificate în Cadrul Bugetar pe Termen Mediu, și indirect, prin sursele financiare alocate de partenerii de dezvoltare, bugetele locale ale APL și alte surse neinterzise de legislație.
aragaz, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2022
Societate
Gavrilița anunță dacă va crește tariful la gazele naturale pentru consumatorii casnici
Fluxul de știri
0