Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reacția Bisericii după ce un deputat PAS a îndemnat Mitropolitul să ia exemplu de la Papa

© Photo : Miroslav RotariMitropolitul Vladimir
Mitropolitul Vladimir - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2022
Abonare
Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a reacționat la scrisoarea deschisă adresată de deputatul PAS Oazu Nantoi Înaltpreasfințitului Vladimir prin care l-a îndemnat să ia exemplu de la Papa de la Roma și să se roage pentru pace.
CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove a atras atenția că Biserica Ortodoxă din Moldova se roagă pentru pace nu doar într-o singură zi, pe 26 ianuarie, ci o face zilnic.
„Rugăciunea săvârșită de Sfânta noastră Biserică este una tăcută, nu făcută prin piețe sau declarații, ci în tihnă, în Duh și Adevăr, după porunca Mântuitorului Hristos”, menționează Mitropolia.
Declarația este o reacție la îndemnul deputatului PAS Oazu Nantoi ca ziua de miercuri, 26 ianuarie să fie declarată Ziua Rugăciunii pentru Pace, pentru a evita un conflict în țara vecină Ucraina. El i-a cerut Mitropolitului Vladimir să ia exemplu în acest sens de la Papa de la Roma.
”Consider că este obligațiunea morală și a Mitropoliei Moldovei pe lângă Papa de la Roma să contribuie la aceasta, prin luarea atitudinii față de riscul redeclanșării unui război în țara vecină”, a declarat Nantoi ieri în cadrul unei conferințe de presă.
În context, Mitropolia Moldovei precizează că „Papa Romei, pe lângă faptul că este un lider religios, mai este și unul politic, de aceea poate să-și permită „luxul” de a face unele declarații”. Biserica condamnă anumite declarații făcute de unii politicieni.

„Asemenea declarații, în primul rând, confundă în mod fățiș și intenționat adresarea făcută unei persoane publice oficiale cu una față de o persoană fizică, folosind un limbaj trivial, suburban și neadecvat, iar sarcasmul și tonul plin de dispreț al acestor adresări nu lezează doar demnitatea unor persoane, ci atentează la sentimentele a mii și mii de oameni care se regăsesc sau recunosc în ei pe liderii lor spirituali”, se precizează în mesajul Mitropoliei.

În același timp, Mitropolia subliniază că Biserica își poate rezerva pe deplin dreptul la neutralitate, drept care îi este rezervat de altfel și de Constituția Republicii Moldova.

„Atunci când partidele de la guvernare sau anumite personaje dau dovadă de inacțiune și de lipsă de atitudine, regretăm enorm de mult faptul că se încearcă aruncarea vinei și responsabilității pe alte instituții și entități, ca de exemplu pe Mitropolia Moldovei”, mai este specificat în mesaj.

Biserica Ortodoxă din Moldova mai menționează și că unii actori politici nu sunt consecvenți în mesajele lor, uneori cheamă la tăcere totală și neimplicarea Bisericii în sfera politicului, iar alteori solicită „expres” declarații și luări de poziții pe anumite probleme și situații.
În acest context, Mitropolia declară inadmisibilă orice formă de ingerință în treburile Bisericii și îndeamnă clasa politică să lase Biserica să-și facă misiunea Sa de bază - Propovăduirea Adevărului de credință, Mărturisirea Evangheliei lui Hristos cel Înviat din morți.
Муниципальный совет, Оазу Нантой  - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2022
Politică
Un deputat PAS vine cu sfaturi pentru mitropolitul Vladimir
Fluxul de știri
0