Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Serghei Lavrov: Rusia va lua măsuri dacă Occidentul ignoră cererile de securitate

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaМинистр иностранных дел России Сергей Лавров
Министр иностранных дел России Сергей Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2022
Abonare
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: Rusia va lua măsuri dacă Occidentul ignoră cerințele de securitate.
Moscova nu va permite ca propunerile privind garanțiile de securitate „să se piardă” în discuții și va întreprinde măsuri de răspuns dacă Occidentul ignoră cererile Rusiei, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
„Nu vom permite ca proiectele noastre să se piardă în discuții nesfârșite, iar o astfel de linie este clar vizibilă, nu vom lăsa inițiativa noastră să se piardă”, a spus Lavrov.
„Dacă nu există un răspuns constructiv și Occidentul își continuă cursul agresiv, atunci Moscova, așa cum a afirmat în repetate rânduri președintele, va lua măsurile necesare de răspuns”, a spus ministrul, vorbind în Duma de Stat.
La sfârșitul anului 2021, Rusia a publicat proiectele unui tratat cu Statele Unite și acord cu NATO privind asigurările de securitate. Moscova cere partenerilor săi occidentali, în special, garanții legale de renunțarea la o ulterioară extindere a NATO spre Est, la aderarea Ucrainei la Bloc și la stabilirea de baze militare în țările post-sovietice. Propunerile conțin și o clauză privind nedesfășurarea armelor de lovitură ale NATO în apropierea granițelor Rusiei și retragerea forțelor Alianței din Europa de Est pe pozițiile din 1997.
Prima întâlnire dintre Federația Rusă și Statele Unite, dedicată dialogului privind inițiativele rusești, a avut loc pe 10 ianuarie la nivelul șefilor adjuncți ai ministerelor de afaceri externe. Aceasta a fost urmată de o reuniune a Consiliului Rusia-NATO la Bruxelles și consultări la sediul din Viena al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Uniunea Europeană - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2022
Economie
Presa a aflat detalii cu privire la noile sancțiuni antirusești ale Uniunii Europene
În continuarea discuțiilor, pe 21 ianuarie, la Geneva au avut loc discuții între Lavrov și Blinken. Lavrov, după discuții cu secretarul de stat al SUA, a spus că Washingtonul a promis că va trimite Rusiei un răspuns la propunerile privind garanțiile de securitate în această săptămână. Lavrov a remarcat că ar fi corect să facă public răspunsul Washingtonului privind garanțiile de securitate, îl va întreba pe Blinken despre asta.
Fluxul de știri
0