Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

În pandemie, 40% din angajații HoReCa au rămas fără loc de muncă

În pandemie, 40% din angajații HoReCa au rămas fără loc de muncă
Abonare
Sectorul HoReCa se confruntă cu o criză de resurse umane. Dacă, anterior locurile vacante erau luate cu asalt, acum oamenii sunt sceptici în privința angajării în acest domeniu, care este lovit din nou de restricții.
Aneta Zasavițchi, preşedinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement, a vorbit în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" despre problemele cu care se confruntă acest sector. Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile.

"În urma disponibilizărilor făcute în domeniul HoReCa pe parcursul pandemiei, 40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul, fie benevol sau din cauza că întreprinderea în care lucrau și-a sistat activitatea. În 2019, 50 de mii de oameni activau în acest sector", a spus Aneta Zasavițchi.

Pe timp de pandemie, în Chișinău în jur de 30 de procente din localuri și-au oprit definitiv activitatea, iar altele 20 au fost vândute altor persoane care au avut potențialul financiar de a le menține. În Capitală sunt în jur de 1 800 de unități de alimentație publică.
Amintim că din data de 19 ianuarie au intrat în vigoare noile restricții impuse de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică. Comisia a decis ca restaurantele să-și reducă programul de lucru cu clienții și să activeze până la ora 22:00. De asemenea, unitățile de alimentare publică își vor organiza activitatea cu utilizarea a cel mult 50% din numărul de locuri existente în spațiile interioare, cu obligativitatea deținerii de către toți clienții a certificatelor COVID-19.
Fluxul de știri
0