Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Impozitul pe bunurile imobile: Cu ce nedreptăți se confruntă moldovenii

Impozitul pe bunurile imobile: Cu ce nedreptăți se confruntă moldovenii
Abonare
Autoritățile Publice Locale trag un semnal de alarmă - în Republica Moldova avem o inechitate fiscală cu privire la achitarea impozitului pe bunurile imobile din localitățile rurale.
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", expertul și coordonatorul de programe în cadrul Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), Alexandru Morcov, a menționat că reglementarea impozitului pe bunurilor imobile în localitățile rurale e la nivelul anului 1997.

"De exemplu, avem doi vecini care au aceeași casă, în același an construită, care beneficiază de aceleași servicii din partea statului. Însă primul locuiește în ea încă înaintea anului 1990, iar altul a moștenit-o sau cumpărat-o. Respectiv, al doilea a trecut prin proceduri cadastrale, imobilul a fost reevaluat pentru calculul taxei de stat la notar. În această situație, primul va achita 20 de lei impozit la stat, iar cel de-al doilea, care a primit o altă valoare pentru impozitare, va plăti 200 de lei", a explicat Alexandru Morcov.

Expertul atrage atenția că în asemenea caz este încălcat principiul constituțional care prevede ajustarea justă a sarcinilor fiscale pentru cetățeni.

"Există necesitatea de actualizare a impozitului pe bunurile imobile din localitățile rurale la realitățile anului 2022. Cota impozitului imobiliar constituia în anul 2000 - 0,8 procente, iar în 2018 - 0,08. Așadar, ponderea acestui impozit a scăzut de zece ori ca și venit pentru primării, iar autoritățile publice locale cheltuie pentru administrarea lui mai mut decât încasează din el", a precizat coordonatorul de programe din cadrul CALM.

Alexandru Morcov a sugerat că este necesară o reformă veridică, calculată și gândită pe toate dimensiunile ce țin de administrarea publică locală.
Potrivit lui, activitatea primăriilor este ineficientă din cauza statului care nu își onorează obligațiunile asumate față de APL-uri pe parcursul anilor cu privire la descentralizarea fiscală și financiară, consolidarea capacităților economiilor locale și crearea unor mecanisme fezabile de prestare a serviciilor.
Fluxul de știri
0