Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Guvernul a făcut o greșeală atunci când a aprobat planul de acțiuni cu NATO

Abonare
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu sfidarea de către guvernare a statutului de neutralitate al țării noastre prin aprofundarea cooperării cu NATO.
Noul Plan Individual de Cooperare cu NATO pentru anii 2022-2023, aprobat de Guvernul țării, prevede desfășurarea “consultărilor politice la diferite niveluri, dintre Chișinău și țările membre NATO, pe probleme de politică externă și securitate.” Același plan prevede “consolidarea controlului democratic al Forțelor Armate ale Republicii Moldova, cooperarea în modernizarea și dezvoltarea capacităților forțelor armate ale Republicii Moldova, cooperarea în combaterea noilor amenințări la adresa securității.
Avocatul și fostul judecător Ion Dron susține că Guvernul a făcut o greșeală atunci când a aprobat planul de acțiuni cu NATO, având în vedere că guvernarea solicita vacanță la plata pentru gaz către Gazprom, însă în același timp ia decizii prin care îi arată Rusiei că Moldova se poziționează de partea adversarului Moscovei.
Ceea ce a votat Guvernul săptămâna trecută este o diversiune împotriva cetățeanului Republicii Moldova. În condițiile în care premierul de la Chișinăul cere de la Gazprom o vacanță de plată la gaz, Guvernul în același timp, votează un plan de acțiuni cu NATO, proiect care irită Rusia, furnizor de gaze în Republica Moldova. Este o diversiune”, declară Dron.
Republica Moldova trebuie își păstreze calmul, fără a se lăsa antrenată în conflictul ce ar putea demara în regiune, mai spune președintele Partidului pentru Oameni, Natură și Animale.

”Rusia joacă liniștit, întrucât nu are nevoie de o intervenție militară. Trebuie să ne orientăm spre colaborare regionale, chiar și bilaterală. Acordul cu NATO nu ne ajută în nici un caz, ci dimpotrivă. Dacă noi avem o problemă, noi nu putem conta pe sprijinul NATO, atunci la ce bun se fac aceste lucruri”, spune Dron.

Amintim că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a avut întrevederi la sediul NATO de la Bruxelles cu conducerea Alianței NATO.
Opoziția se arată nemulțumită de aceste acțiuni ale Chișinăului și spune că nu este clar scopul acestei vizite a șefului diplomației unui stat neutru la sediul principal al blocului militar.
Fluxul de știri
0