Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

De ce Sandu și Gavrilița nu se grăbesc cu vizitele la Moscova – expert

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaKremlinul
Kremlinul - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2022
Abonare
Politologul a analizat acțiunile președintelui țării și șefului Guvernului moldovenesc și a argumentat cum ar putea politicienii pro-occidentali să înceapă un dialog la obiect cu partea rusă.
CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Mulți experți de la noi în domeniul energetic au declarat în studioul Sputnik Moldova, la momentul instituirii repetate a stării de urgență în legătură cu livrările de gaze către țara noastră și incapacitatea Moldovei de a găsi la timp bani pentru a plăti în avans facturile către ”Gazprom”, că dacă politicienii autohtoni de cel mai înalt rang ar fi mers la Moscova pentru negocieri, ar fi posibil să se înțeleagă și să se găsească soluții.
Politologul, doctorul în drept, profesorul Alexandru Cuznețov a explicat ce le-a oprit pe Maia Sandu și Natalia Gavrilița să facă acest lucru.
"Cu partea rusă ar fi putut să se înțeleagă. Sand și Gavrilița ar fi trebuit doar să stabilească data vizitei, să urce în avion și să meargă la o întâlnire cu Vladimir Putin. Nimeni nu a anulat încă limbajul diplomației economice", a subliniat interlocutorul.
În opinia expertului, atât președintele, cât și premierul țării, din anumite motive se tem să se întâlnească cu liderul rus, iar șeful statului ar fi trebuit pe parcursul unui an de aflare în funcție să se întâlnească cu Putin măcar o dată, să facă cunoștință, să discute și să examineze toate problemele acumulate pe agenda bilaterală a Moldovei și Rusiei.
„Greșeala părții moldovenești este că, la prelungirea contractului de furnizare a gazelor, funcționarii din Cabinetul Găvrilița nu s-au familiarizat amănunțit cu textul documentului, iar acum apar dificultăți la plata în avans cu o lună. Dacă reprezentanții Guvernului Republicii Moldova ar fost mai concesivi, acest contract ar fi putut lucra într-un alt mod”, a adăugat politologul.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Moldova și Rusia
Între Maia Sandu și Rusia a fost trasă ”linia roșie” – analist
După cum a subliniat Kuznețov, dacă reprezentanții Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) vor fi mai deschiși pentru dialog cu partea rusă și vor manifesta deschidere pentru negocieri, se vor crea condiții pentru negocierea unui nou contract privind furnizarea gazelor naturale, care va fi mai avantajos pentru Moldova și cetățenii săi.
În prezent, Moldova cumpără gaz la prețul de 647 de dolari pentru mia de metri cubi, iar SA „Moldovagaz” a cerut majorarea tarifului. Astfel, prețul gazului pentru consumatorii finali ar putea crește de la 11 lei 8 bani la 15 lei 59 de bani.
Fluxul de știri
0