Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Între Maia Sandu și Rusia a fost trasă ”linia roșie” – analist

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Abonare
Analistul politic este de părere că de vină pentru criza energetică este actuala puterea care a sacrificat interesele țării de dragul geopoliticii.
CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Criza gazelor este într-o măsură mai mare un rezultat al alegerii geopolitice pe care a făcut-o puterea din Moldova și a modului îngust de gândire al acesteia, decât o reflectare a situației de pe piețele energetice mondiale – opinia a fost exprimată de politologul Corneliu Ciurea în studioul Sputnik Moldova.
"Acest lucru sună ciudat, dar motivul principal este obsesia pentru geopolitica a unei puteri lipsite de experiență. Ceea ce a și dus la toate aceste probleme", a declarat interlocutorul.
Președintele Republicii Moldova nu poate purcede la o apropiere de Rusia fără aprobarea partenerilor de dezvoltare occidentali, este sigur analistul.
"Nedorința de a iniția un proces serios de negociere și de a merge mai departe de anumite „linii roșii" pe care Occidentul și Ucraina le-au trasat în fața Moldovei. Aceste linii au fost acceptate de autoritățile moldovenești, dar nu sunt suficient de clare pentru cetățeni. Maia Sandu știe că ea nu poate purcede la o apropierea de Rusia fără consimțământul Occidentului”, a spus Ciurea.
Aleksei Pușkov - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Moldova și Rusia
Aleksei Pușkov a comentat acuzațiile președintelui Maia Sandu la adresa Rusiei
Politologul consideră că de vină pentru criza energetică este actuala putere, care este gata să sacrifice interesele țării de dragul geopoliticii.
"Anume de aceea, în urma negocierilor cu Gazprom ne-am ales cu un preț nici pe departe satisfăcător, care are tendințe de creștere, așa că situația se înrăutățește din ce în ce mai mult. Calculul Chișinăului era că prețurile vor scădea, însă ele cresc. Perceperea geopolitică îngustă a dus la aceasta”, a conchis interlocutorul.
Pentru a doua oară în ultimele câteva luni, în țară s-a creat o situație de criză în sectorul energetic, legată de plata pentru gazele naturale furnizate Moldovei. Discuțiile despre o posibilă deconectare a gazelor devin deja ceva obișnuit în câmpul informațional al țării.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Editoriale
Rușii, criza gazelor și miopia geopolitică a Maiei Sandu
Fluxul de știri
0