Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: În martie, Moldovagaz ar putea avea iarăși probleme cu achitarea către Gazprom

Expert: În martie, Moldovagaz ar putea avea iarăși probleme cu achitarea către Gazprom
Abonare
Comisia pentru Situații Excepționale a dispus ca Moldovagaz să asigure achitarea integrală, până la sfârșitul zilei de astăzi, către „Gazprom”, a 50 la sută din costul volumului de gaze naturale pentru luna ianuarie 2022.
Expertul în energetică Ion Muntean susține că instituirea Stării de Urgență și oferirea unor posibilități financiare pentru ca Moldovagaz să-i poată achita concernului rus ”Gazprom” în luna curentă plata pentru gazul livrat este o soluție pe termen scurt. Cu o situație similară, când vom risca iarăși să rămânem fără gaz din cauza că Molovagaz nu va fi în stare să plătească, am putea să ne confruntăm în luna martie.
Muntean spune că Starea de Urgență în sectorul energetic vine să soluționeze problema doar pentru plata din 20 ianuarie. Respectiv, în Legea bugetului pentru 2022 Guvernul a prevăzut oferirea acestor compensații inclusiv pentru luna februarie și martie, iar dacă acești bani se transmit în avans, se epuizează acele mijloace financiare care vor fi necesare în următoarele luni.
”De luna februarie vom trece, problema cea mai mare va fi în 20 martie. În această lună, consumul de gaze încă este foarte mare, când se utilizează peste 100 de milioane de metri cubi de gaze. Atunci va fi nevoie de identificat o altă soluție”, spune Muntean.
Referindu-se la soluțiile pe termen lung, Ion Muntean susține opinia Moldovagaz privind necesitatea de a majora tariful la gaz, care să acopere prețul de achiziție, dar și acele devieri financiare care s-au format în această perioadă.

”Acum trebuie de actualizat tariful, întrucât el nu acoperă prețul de achiziție. Plus la asta, avem răgaz timp de două luni pentru a vedea ce se întâmplă pe piețele internaționale. Totul va depinde de care va fi prețul de achiziție a gazului. Sunt premise ca în luna februarie prețul să scadă cu circa 150-200 de dolari”, declară Muntean.

Amintim că astăzi, Legislativul a susținut solicitarea premierului Natalia Gavrilița de fi instituită stare de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile.
Întrebată în cadrul ședinței de unde va lua Guvernul bani după declararea stării de urgență, premierul Natalia Gavrilița a precizat că Executivul va transfera către Moldovagaz plata în avans a compensațiilor pentru consumul gazelor naturale acordate consumatorilor pentru perioada ianuarie-martie.
Totodată, s-a decis că în cazul în care la sfârşitul perioadei de aplicare a compensaţiilor suma avansului depăşeşte suma compensaţiilor acordate şi raportate pentru lunile ianuarie-martie 2022, soldul va fi restituit de către Moldovagaz către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Iar în cazul în care suma avansului este mai mică decât suma compensaţiilor acordate şi raportate pentru lunile ianuarie-martie 2022, diferenţa va fi plătită de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale către Moldovagaz.
Fluxul de știri
0