Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De ce avocații au renunțat la protest: Intimidare sau soluții - ce le-a propus guvernarea

De ce avocații au renunțat la protest – Intimidare sau soluții, ce le-a propus guvernarea
Abonare
Avocații au renunțat la proteste, însă cu o condiție - să le fie protejată libertatea activității profesionale.
Avocații consideră totuși că au fost umiliți, iar instituția avocaturii - subestimată, în urma modificării Legii cu privire la avocatură. În opinia apărătorilor, modificările operate în Lege le oferă politicului posibilitatea să se implice în activitatea lor și să exercite presiuni.
Doctorul în drept, avocatul Iurie Mărgineanu, a declarat în studioul Sputnik Moldova că Guvernarea a văzut că este o listă de circa 70 de oamenii care vor să acceadă în profesia de avocat, fără a susține examenele, și a considerat că printre aceste persoane sunt figuri dubioase, din acest motiv a venit cu un asemenea amendament.

”Parcă noi am câștigat în această situație, dar de fapt multe lucruri nu s-au schimbat. După mai multe ore de dezbateri, am considerat că o formulă mai adecvată ar fi să renunțăm la formele de protest, să manifestăm o atitudine adecvată. Comisia Juridică a ajuns la concluzia că, în cazul în care un avocat este bănuit de corupție pasivă și trafic de influență, atunci nu este nevoie de a fi cerută permisiunea UAM, aceasta este excepția pe care au făcut-o parlamentarii”, spune Mărgineanu.

Proiectul cu privire la modificarea Legii avocaturii a fost votat vinerea trecută în lectură finală de către deputați.
Amintim că aleșii poporului au examinat și votat proiectul ce prevede modificări la Legea avocaturii, dar și amendamentul care a provocat un val de nemulțumiri în rândul avocaților. Totuși, în urma discuțiilor cu avocații, amendamentul a fost modificat, a precizat deputatul Olesea Stamate.
Inițial, Stamate, care este și autoarea amendamentului în cauză, a propus excluderea din Legea avocaturii a aliniatului 2 din articolul 52, care prevede că „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”. Astfel, în urma acestei modificări, apărătorii ar fi fost lipsiți de garanții, iar acest lucru le-ar fi afectat activitatea, susțin avocații.
În timpul ședinței Parlamentului, zeci de avocați au ieșit la protest în fața Legislativului.
Fluxul de știri
0