Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un sat din raionul Telenești este în carantină: O nouă molimă a fost depistată

© Photo : Facebook / Ion CojocariCarantină în satul Cuhnești din raionul Glodeni
Carantină în satul Cuhnești din raionul Glodeni - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Abonare
Satul Hirișeni din raionul Telenești a intrat în carantină de câteva zile.
CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Un focar de Gripă Aviară subtipul H5N1 la păsări domestice a fost depistat în satul Hirișeni, raionul Telenești. Informația a fost confirmată de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Prezența virusului a fost confirmată după ce mai multe probe recoltate de la păsările domestice din această localitate au fost trimise la un laborator din Italia.

„Pe data de 21 ianuarie, Departamentul virusologie specială al Institutului Zooprofilactic și experimental din Italia - laboratorul internațional de referință al OIE și UE, prin încercările de laborator a confirmat prezența virusului Gripei Aviare subtipul H5N1, în probele recoltate de la păsări domestice din satul Hirișeni, raionul Telenești”, este precizat în informarea de presă transmisă de ANSA.

În context, a doua zi a fost întrunită în regim de urgență Comisia excepțională antiepizootică Telenești, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Călărași, cu raza de acoperire și a raionului Telenești, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.
Agenția anunță că proprietarii ale căror păsări au fost nimicite pentru a lichida focarul vor primi despăgubiri din partea statului. Acestea vor fi oferite conform prevederilor Hotărârii Guvernului pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combaterea gripei aviare.
ANSA solicită tuturor proprietarilor păsărilor domestice să nu le scoată la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze la maxim contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării.
De asemenea, le Agenția solicită proprietarilor de păsări să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor păsări sălbatice.
De la debutul anului 2022, au fost notificate în regiune peste 58 de focare de gripă aviară la păsări domestice și sălbatice, în Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franța, Ungaria și România.
Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova, 1920, 22.01.2022
Coronavirus
Stare de urgență în sănătate publică: Noi restricții pe întreg teritoriul țării
Fluxul de știri
0