Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Stare de urgență în sănătate publică: Noi restricții pe întreg teritoriul țării

© Photo : Miroslav RotariOrașul Soroca în carantină
Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova, 1920, 22.01.2022
Abonare
Astăzi au intrat în vigoare noile restricții introduse în contextul pandemiei COVID-19, valabile pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Începând de sâmbătă, 22 ianuarie, intră în vigoare noile restricții stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Noua hotărâre a CNESP a fost adoptată pe fondul creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 și a prezenței tulpinii omicron pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, de astăzi, accesul în incinta tuturor spaţiilor comerciale, spaţiilor de deservire şi agrement de tip închis se permite doar în baza prezentării certificatului COVID-19.

Este de menționat că fac excepție unitățile alimentare, farmaciile, orice unitate de comercializare specializată sau nespecializată de produse alimentare, unitățile de comercializare a produselor pentru animalele de companie, cele de comercializare a produselor de igienă, unitățile medicale de vaccinare, băncile, organizațiile de creditare non-bancare, serviciile poștale, furnizorii de servicii comunale, birourile de asigurare, birourile operatorilor de telecomunicații și casele de schimb valutar. În rest, în celelalte unități se va cere certificatul COVID.

Comisia a mai decis că localurile își vor desfășura activitatea doar până la ora 22:00. De asemenea, sunt interzise evenimentele private de orice fel. Astfel, este interzisă organizarea nunţilor, cumetriilor, meselor de pomenire, meselor festive. Se sistează activitatea zonelor de agrement şi parcurilor de distracţie; activităţile din incinta cluburilor de noapte şi ringurilor de dans.

O altă decizie ține de trecerea la învățământul online pe o durată de cel puțin două săptămâni. De asemenea, cetățenii nevaccinați care au intrat în contact cu o persoană confirmată pozitiv la COVID-19 vor fi plasați în carantină pe o perioadă de 10 zile. Acestea ar putea scăpa de autoizolare după ziua 5 și doar după ce vor efectua un test PCR sau un test rapid și vor avea rezultat negativ.
Comisia atenționează că nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică şi serveşte drept temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere contravenţională a persoanelor fizice şi juridice.
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Coronavirus
Spitalele din Capitală, pline cu copii bolnavi de COVID: Numărul lor este în creștere
Fluxul de știri
0