Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Aleksei Pușkov a comentat acuzațiile președintelui Maia Sandu la adresa Rusiei

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaAleksei Pușkov
Aleksei Pușkov - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Abonare
Senatorul rus consideră că declarațiile Maiei Sandu făcute într-un interviu acordat unui post de televiziune românesc incită la ostilitate față de Rusia.
CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. Acuzațiile Maiei Sandu împotriva Rusiei au fost comentate de senatorul rus Alexei Pușkov.
„Și la ce fel de deschidere spre cooperare se așteaptă conducerea Republicii Moldova din partea Rusiei după astfel de declarații? Cred că și așa am fost prea corecți. Văzând aceste declarații ale președintelui Republicii Moldova, care incită la ostilitate față de Rusia, nu văd niciun motiv să ținem cont situația financiară dificilă a conducerii de la Chișinău. Pentru gaz trebuie să plătești, iar de unde va lua Sandu bani este treaba ei, nu a noastră”, a scris el pe Telegram.
Într-un interviu acordat postului românesc de televiziune Pro TV, președintele Maia Sandu a declarat că „războiul din Transnistria a fost o tentativă de a opri procesul de obținere a independenței Republicii Moldova. Forțele care nu au dorit ca noi să devenim independenți de Ununea Sovietică au încercat să oprească acest proces”.
Transnistria, ai cărei locuitori sunt ruși și ucraineni în proporție de 60%, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că țara se va uni cu România pe valul naționalismului
În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a soluționa conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu care era practic în afara controlului Chișinăului.
Forțele rusești de menținere a păcii au fost introduse în zona acțiunilor de luptă pe 29 iulie 1992, în conformitate cu acordul semnat de președinții Federației Ruse și Republicii Moldova.
Fluxul de știri
0