Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

HoReCa, nemulțumită de restricțiile dure: Unele sunt fără logică

HoReCa, nemulțumită de noile restricții: Unele sunt fără logică
Abonare
Restaurantele și cafenelele sunt puse pe butuci de măsurile antiepidemice. Reprezentanții sectorului HoReCa se declară nedumeriți de acestea, susținând că unele sunt fără logică și ineficiente.
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, a declarat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi înregistrează scăderi și pierderi colosale de vânzări.
Potrivit ei, ultimele măsuri aprobate de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, precum reducerea programului de activitate până la ora 22:00 și utilizarea a cel mult 50% din numărul de locuri existente în spațiile interioare, vor afecta esențial potențialul de dezvoltare a localurilor, care și așa este pus la grea încercare.

"Se așteaptă o scădere a vânzărilor cu circa 75 la sută. Nu știu cum vom trece peste aceste restricții fără o intervenție din partea statului, deși nu sunt preconizate măsuri compensatorii din partea Guvernului. Cel mai trist este că măsurile nu ajută din punct de vedere epidemiologic – marketurile lucrează până la ora 23:00, iar restaurantele până la ora 22:00 și la o capacitate redusă. Care este logica?", a declarat președintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement.

Mai mult, Aneta Zasavițchi spune că din cauza acestor măsuri și numărul personalului se va reduce semnificativ, întrucât veniturile vor fi mai puține. La pachet vin și scumpirile pentru plata serviciilor comunale și produsele alimentare.
Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile comunale, furnizori ș.a. Acest lucru înseamnă un lockdown, iar încet se ajunge spre faliemntul sectorului HoReCa.
"40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul. În 2019, 50 mii oameni activau în acest sector. Prognozele sunt triste, mulți vor renunța la activitate", a conchis Zasavițchi.
Amintim că din data de 19 ianuarie au intrat în vigoare noile restricții impuse de Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică. Comisia a decis ca restaurantele să-și reducă programul de lucru cu clienții: acestea vor fi obligate să activeze până la ora 22:00. De asemenea, unitățile de alimentare publică își vor organiza activitatea cu utilizarea a cel mult 50% din numărul de locuri existente în spațiile interioare, cu obligativitatea deținerii de către toți clienții a certificatelor COVID-19.
Fluxul de știri
0