Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Fost ministru de Externe: Războiul va începe doar dintr-o neglijență

Fost ministru de Externe: Războiul va începe doar dintr-o neglijență
Abonare
Situația geopolitică din regiune este una extrem de complicată în contextul în care Rusia și NATO rămân ferm pe poziții, pârțile fiind greu conciliante deocamdată având în vedere faptul că Moscova a solicitat NATO să părăsească teritoriul României și Bulgariei.
Fostul ministru de Externe al României Adrian Severin declară că este greu de spus dacă va fi război în regiune, iar deocamdată nu sunt premise pentru a lua în calcul cel mai prost scenariu. Potrivit expertului în securitate, războiul în regiune nu poate începe decât de la o neglijență, așa cum primul război a început dintr-o confuzie. Iată de ce părțile ar trebui să găsească o cale de compromis.

”Războiul se poate întâmpla doar dintr-o neatenție, criză de nervi. În Vest sunt mulți lideri cu puțină înclinație către atitudini raționale, mulți populiști sau autiști. Totuși, există un management al relațiilor prin crize: creezi o criză, apoi o rezolvi și atunci relațiile internaționale se așează pe baze mai solide”, spune Severin.

Adrian Severin spune că, la oara actuală, părțile nu ar fi interesate în vederea unei escaladări a situației în regiune.

”Nu cred că există nici un interes nici în partea Rusiei, nici în NATO pentru un război cu Rusia, indiferent despre ce război vorbim”, a spus răspicat Severin.

Severin arată însă că sancțiunile economice sunt acte de război, pentru că în mod normal ele sunt stabilite de un judecător neutru și care judecă drept și impune sancțiuni celor care le merită. Or, când una dintre părți le impune, nu despre sancțiuni vorbim, ci despre agresiuni, explică Severin.
De asemenea, războiul este și economic, și psihologic, iar acum asistăm la un război psihologic, dar acesta poate duce spre o soluționare a crizei, după cum se poate și scăpa de sub control și să ne trezim într-un război pe care nimeni nu și-l dorește, a adăugat diplomatul.
La întrebarea dacă va fi o tangență directă a NATO cu Ucraina, Severin a răspuns că NATO nu are nici o tangență juridică, nici o obligație față de Ucraina și nu are de ce să se implice cu Ucraina.
Potrivit lui Severin, NATO are un tratat care îi fixează obiectul de activitate și din acest punct de vedere trebuie să se mențină în cadrul acestuia.
Fluxul de știri
0