Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

După ce Consiliul Raional Orhei a sfidat decizia CNESP, Poliția a început o investigație

© Sputnik / Rodion ProcaPolițist
Polițist - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Abonare
Poliția a început să investigheze legalitatea deciziei Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică Orhei . Asta după ce respectiva Comisie a decis ca elevii din raionul Orhei să meargă la ore cu prezență fizică, contrar deciziei CNESP.
CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. După ce Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a dispus prelungirea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării, au fost instituite și alte măsuri de reducere a răspândirii COVID-19. Spre exemplu, CNESP a decis ca elevii să treacă la învățământul online pentru o perioadă de două săptămâni, începând de astăzi, și să interzică desfășurarea evenimentelor private.
Aceste măsuri se impun pe teritoriul întregii țări, dar Comisiile Teritoriale de Sănătate Publică trebuie să se întrunească și să aprobe măsurile impuse de CNESP. Lucru care nu s-a întâmplat și în cazul raionului Orhei, unde Comisia a decis ca elevii să meargă la ore cu prezență fizică, iar evenimentele private să fie permise.
În acest context, Poliția a anunțat că a început investigațiile privind legalitatea acestor decizii luate de către Comisia Teritorială de Sănătate Publică a raionului Orhei.
„Chiar dacă IGP a venit cu un apel către autoritățile publice locale de a-și aduce în concordanță Hotărârile teritoriale cu cele ale comisiei naționale, la data de 21 ianuarie administrația raionului și a Primăriei municipiului Orhei, a emis o Hotărâre, prevederile căreia contravin celor indicate în Hotărârea CNESP nr.2 din 20 ianuarie”, a precizat Poliția.
Luni, oamenii legii au constatat că din 47 de instituții de învățământ din raionul Orhei, doar două activează în regim online. Potrivit Poliției, acest fapt contravine prevederilor Hotărârii CNESP și pune în pericol viața și sănătatea elevilor și a profesorilor.
În context, Poliția a solicitat Comisiei Teritoriale de Sănătate Publică a raionul Orhei să se întrunească din nou și să revizuiască decizia.
„Pentru a stopa încălcările comise, poliția a înaintat un șir de prescripții, prin care au cerut conformarea la Hotărârea CNESP și măsurile de sănătate publică prevăzute în Hotărârea respectivă. (...) În același timp, materialele acumulate, în care sunt vizate persoane cu funcții de răspundere din cadrul Autorităților Publice Locale, vor fi remise către Centrul Național Anticorupție, pentru examinarea și adoptarea unei decizii”, se menționează în comunicat.
Amintim că, în data de 21 ianuarie, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică Orhei a decis că școlile din raion rămân deschise, iar elevii fac ore cu prezența fizică. Asta chiar dacă la nivel central s-a decis ca din data de 24 ianuarie elevii să treacă la studiile online. Mai mult, sunt permise mai multe tipuri de activități publice, dar cu respectarea strictă a regulilor anti-pandemice. Ulterior, Guvernul a declarat că aceste decizii sunt nule și ilegale.
Luni, președintele raionului Orhei Dinu Țurcanu a susținut o conferință de presă în care a declarat că școlile rămân deschise, iar evenimentele sunt permise. Potrivit lui Țurcanu, decizia autorităților centrale de a închide toate școlile și de a impune aceleași restricții anti-pandemice la nivelul întregii țări este disproporționată și nu se raportează la realitățile din teren.

„Nu avem niciun vot împotriva deciziei comisiei raionale. Comisia raională vine să îmbunătățească, să se raporteze la specificul local și să manifeste o abordare individuală
pentru fiecare situație în parte. Aceasta este soluția corectă. Decizia va avea efecte juridice până când nu vom avea un act oficial de la instituțiile statului care o vor declara nulă. Așteptăm un act juridic în care să fie scris că „v-ați depășit atribuțiile” și, noi, bineînțeles ne vom conforma”, a conchis președintele raionului.
Prima zi de scoala  - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Coronavirus
Ultima oră: Școlile și întreprinderile HoReCa din Orhei rămân deschise
Fluxul de știri
0