Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spune președintele Moldovagaz despre scumpirea gazului metan

© Sputnik / Mihai CarausPreședintele Moldovagaz Vadim Ceban
Președintele Moldovagaz Vadim Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2022
Abonare
Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz consideră că impactul gazului metan asupra pieței de carburanți din Moldova este neînsemnat.
CHIȘINĂU, 23 ian - Sputnik. Chiar și în condițiile unei majorări substanțiale a prețului, metanul ca tip de combustibil nu își pierde actualitatea în Moldova. Declarația a fost făcută de către președintele Moldovagaz Vadim Cheban într-un comentariu postat pe o rețea de socializare.
„Din numărul total de vehicule din Republica Moldova, care este de peste un milion de unități potrivit datelor pentru 2020, doar aproximativ 20 de mii folosesc metanul în calitate de combustibil pentru motor. În același timp, mai mult de jumătate dintre acestea au posibilitatea să funcționeze pe benzină deopotrivă cu gazul”, a spus Cheban.
Șeful Moldovagaz a prezentat și date statistice conform cărora în anul 2020, în structura vânzărilor de combustibili din republică, metanul ocupă cel mult 3%, în timp ce motorina - 75%, benzina - 12%, iar propanul - 10%.
„Aceste date arată că impactul metanului asupra pieței de carburanți din Moldova este neînsemnat, în condițiile dominaţiei absolute a produselor rafinate. În condițiile tendinței generale de creștere a prețurilor pentru toate tipurile tradiționale de combustibil, creșterea prețurilor la metan este obiectivă”, spune Ceban.
El subliniază că la prețul actual al metanului de 17,60 lei metrul cub, acest tip de combustibil rămâne competitiv față de tipurile tradiționale, întrucât motorina costă 19,50 lei pe litru, iar benzina - 22,50 lei.
Fiecare proprietar de mașini din Moldova, spune Ceban, are libertate deplină de a alege combustibilul pentru vehiculul său, având în vedere „varietatea de produse și o rețea extinsă de benzinării în toată țara”.
Taximetru - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2022
Societate
Taximetriștii din Chișinău vor majora prețul călătoriei sau nu vor efectua curse de luni
Reamintim că majorarea prețului de achiziție a gazelor naturale importate de Moldova a dus la creșterea prețului metanului la benzinăriile din republică.
Prețul pentru un litru de gaz natural comprimat s-a scumpit cu 25%. Astfel, șoferii care utilizează gazul metan îl cumpără acum la prețul de 17,60 lei pentru un litru, cu cinci lei mai mult decât anterior.
Fluxul de știri
0