Пресс-центр Спутник - Sputnik Moldova, 1920
Centrul de presă
Centrul de presă Sputnik Moldova este o platformă pentru dezbateri pe teme de actualitate, desfășurate în format de conferință sau videoconferință

Analistul politic Igor Volnițchi: De ce guvernarea a introdus stare de urgență în țară

© Sputnik / Mihai CarausAnalistul politic Igor Volnițchi
Analistul politic Igor Volnițchi - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2022
Abonare
Analistul politic Igor Volnițchi a explicat care a fost motivul pentru care guvernarea PAS a introdus stare de urgență în sectorul energetic.
CHIȘINĂU, 23 ian - Sputnik. Igor Volnițchi susține că guvernarea PAS ar fi putut evita introducerea stării de urgență în sectorul energetic, iar măsurile instituite pentru a evita sistarea livrării gazelor puteau fi aplicate chiar și în lipsa unui regim special.
„Și-a asumat mari riscuri guvernarea, introducând această stare de urgență în sectorul energetic. (...) Probabil unica justificare care a scăpat tuturor la un moment dat este acel mesaj de mobilizare pe care guvernarea probabil a dorit să-l transmită cetățenilor. Or, cetățeanul devine extrem de sensibil când aude noțiuni atât de grele ca „stare de urgență”, a declarat analistul politic în cadrul unui interviu realizat la centrul de presă Sputnik Moldova.
Parlamentul întrunit joi în ședință extraordinară a votat pentru instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe un termen de 60 de zile, având în vedere riscul sistării livrării gazelor.
S-a întâmplat după ce premierul Natalia Gavrilița a declarat că marți compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz prin care și-a anunțat intenția de a sista livrările de gaz în cazul neachitării consumului integral până în data de 20 ianuarie.
Prim-ministrul a anunțat că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și că va cere în Parlament instituirea stării de urgență în domeniu. Ulterior, la ședința de ieri a Guvernului, Cabinetul de miniștri a votat pentru instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile.

Criza gazelor naturale

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Moldovagaz ar putea întâmpina dificultăți în procesul de plată în avans către Gazprom pentru consumul de gaz pentru luna curentă. Oficialul a spus că până în data de 20 ianuarie compania trebuie să achite către Gazprom în avans 50 la sută pentru consumul din luna ianuarie.
„63 de milioane de dolari este suma avansului, iar suma care ar putea să nu ajungă este de 25 de milioane de dolari. Moldovagaz are capacitatea să achite o cifră de 30-35 de milioane de dolari”, a declarat ieri Andrei Spînu.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai spus că întreprinderea ar putea contracta un credit pentru a efectua la timp plata către Gazprom, dar ulterior compania a precizat că întâmpină dificultăți în accesarea împrumutului, din cauza datoriilor pe care le are.
Pe 17 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a discutat cu președintele Comitetului de Management al Gazprom, Alexei Miller, pentru a i se oferi companiei Moldovagaz posibilitatea să achite pentru gaz nu în avans, așa cum se cere acum, ci în termen de 30 de zile de la expirarea termenului limită, adică data de 20 a lunii curente.
Alexei Miler și Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Moldova și Rusia
I-au fost oare impuse Moldovei condiționări politice la negocierea gazului – expert
Conform prevederilor contractului de furnizare a gazului cu Gazprom, furnizorul moldovenesc este obligat să plătească la timp pentru luna precedentă, precum și să achite un avans de 50% pentru luna în curs.
În context, oficialul moldovean a precizat că va mai discuta cu Miller pentru ca Gazprom să caute o soluție în acest sens, în condițiile în care concernul rus deține majoritatea acțiunilor Moldovagaz.
Săptămâna trecută, Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Fluxul de știri
0