Пресс-центр Спутник - Sputnik Moldova, 1920
Centrul de presă
Centrul de presă Sputnik Moldova este o platformă pentru dezbateri pe teme de actualitate, desfășurate în format de conferință sau videoconferință

Valeriu Ghilețchi explică de ce nu era necesară introducerea stării de urgență - VIDEO

© Sputnik / Mihai CarausValeriu Ghilețchi
Valeriu Ghilețchi  - Sputnik Moldova, 1920, 22.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Fostul deputat Valeriu Ghilețchi susține că guvernarea PAS ar fi putut evita introducerea stării de urgență în sectorul energetic, iar măsurile instituite pentru a evita sistarea livrării gazelor puteau fi aplicate chiar și în lipsa unui regim special.
CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Valeriu Ghilețchi a declarat la Centrul de presă Sputnik Moldova că autoritățile puteau să rezolve problema asigurării țării cu gaze și fără a introduce stare de urgență.
„Plata în avans a acelor subvenții, renunțarea la TVA pentru o perioadă de timp - toate aceste lucruri se puteau face foarte simplu fără introducerea stării de urgență. Acum, singurul lucru care poate justifica este imprevizibilitatea situației. S-ar putea să se creeze o situație de forță majoră și într-o situație de forță majoră, dacă e instituită situația de urgență, guvernul are mână liberă să ia și măsuri despre care nu s-a vorbit”, a spus fostul deputat.
Invitatul a mai spus că starea de urgență ar putea fi justificată și în contextul tensiunilor geopolitice care au loc în regiune.
„Vedem ce se întâmplă și în zonă. Adică e o anumită tensiune și geopolitică pe lângă criza energetică. Și acesta, după mine, ar fi poate singurul argument care ar justifica (starea de urgență - n.red).
Parlamentul întrunit joi în ședință extraordinară a votat pentru instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe un termen de 60 de zile, având în vedere riscul sistării livrării gazelor.
S-a întâmplat după ce premierul Natalia Gavrilița a declarat că marți compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz prin care și-a anunțat intenția de a sista livrările de gaz în cazul neachitării consumului integral până în data de 20 ianuarie.
Prim-ministrul a anunțat că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și că va cere în Parlament instituirea stării de urgență în domeniu. Ulterior, la ședința de ieri a Guvernului, Cabinetul de miniștri a votat pentru instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile.

Criza gazelor naturale

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Moldovagaz ar putea întâmpina dificultăți în procesul de plată în avans către Gazprom pentru consumul de gaz pentru luna curentă. Oficialul a spus că până în data de 20 ianuarie compania trebuie să achite către Gazprom în avans 50 la sută pentru consumul din luna ianuarie.
„63 de milioane de dolari este suma avansului, iar suma care ar putea să nu ajungă este de 25 de milioane de dolari. Moldovagaz are capacitatea să achite o cifră de 30-35 de milioane de dolari”, a declarat ieri Andrei Spînu.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai spus că întreprinderea ar putea contracta un credit pentru a efectua la timp plata către Gazprom, dar ulterior compania a precizat că întâmpină dificultăți în accesarea împrumutului, din cauza datoriilor pe care le are.
Pe 17 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a discutat cu președintele Comitetului de Management al Gazprom, Alexei Miller, pentru a i se oferi companiei Moldovagaz posibilitatea să achite pentru gaz nu în avans, așa cum se cere acum, ci în termen de 30 de zile de la expirarea termenului limită, adică data de 20 a lunii curente.
Expert: În martie, Moldovagaz ar putea avea iarăși probleme cu achitarea către Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Podcasturi
Expert: În martie, Moldovagaz ar putea avea iarăși probleme cu achitarea către Gazprom
Conform prevederilor contractului de furnizare a gazului cu Gazprom, furnizorul moldovenesc este obligat să plătească la timp pentru luna precedentă, precum și să achite un avans de 50% pentru luna în curs.
În context, oficialul moldovean a precizat că va mai discuta cu Miller pentru ca Gazprom să caute o soluție în acest sens, în condițiile în care concernul rus deține majoritatea acțiunilor Moldovagaz.
Săptămâna trecută, Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Fluxul de știri
0