Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

La funcția de procuror general vor putea candida și cei care au activat în străinătate

Judecător - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În cadrul ședinței Parlamentului, deputații au votat modificări la Legea cu privire la Procuratură. Vezi cine vor fi vizați de aceste schimbări și ce presupun acestea.
CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. A fost modificată procedura de accedere în funcția de procuror general sau procuror-șef al procuraturilor specializate. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de către 55 de deputați.
Astfel, la funcția de procuror general sau de șef al procuraturilor specializate vor putea candida persoane care au o experiență profesională de zece ani în domeniul dreptului, acumulată atât în țară, cât și peste hotare.
Totodată, va fi creată o comisie, formată din persoane din afara sistemului, care va fi implicată în procedura de numire a procurorului-șef din cadrul procuraturilor specializate. Această Comisie va fi constituită din cinci membri – unul desemnat de Ministerul Justiției, unul de Președintele țării și trei membri vor fi desemnați de către Consiliul Superior al Procurorilor.
Comisia specială va organiza interviuri, va verifica integritatea candidaților și va transmite lista integrală a candidaților către Consiliul Superior al Procurorilor.
„CSP la fel este în drept să-și facă propria evaluare a dosarelor și, respectiv, să selecteze candidatul care urmează a fi înaintat procurorului general spre numire. Astfel, CSP este în drept să selecteze orice candidat admis la concurs, chiar dacă acesta nu a fost desemnat învingătorul concursului de către Comisia specială”, se menționează în proiectul de lege.
Правосудие - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Societate
O comisie specială va evalua integritatea candidaților la funcția de membru al CSM și CSP
Fluxul de știri
0