Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Patru suburbii din Chișinău declară război gunoiștii de la Budești

Patru suburbii din Chișinău declară război gunoiștii de la Budești
Abonare
Primarii suburbiilor Budești, Cruzești, Tohatin și Vadul lui Vodă sunt îngrijorați de gunoiștea privată amplasată în apropiere. Aceasta riscă să se transforme într-o catastrofă ecologică.
Primăriile de la Budești, Vadul lui Vodă, Cruzești și Tohatin au depus o plângere comună către Ministerul Mediului, pe 24 decembrie 2021, cerând să fie stopată activitatea poligonului de gunoi, din motiv că se încalcă drastic legislația în vigoare și se poluează intens mediul ambiant.
Primarul localității Budești, Nina Costiuc, a precizat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" că, până în prezent nu se i-a atitudine pe marginea acestui caz.

"Această gunoiște este arhiplină și reprezintă o povară pentru localnici. Fiind amplasată la 2 km și 700 de metri de comuna Budești, gunoiștea afectează câmpurile din împrejurime și fântânile publice, a căror apă demult nu mai este potabilă. Aceste deșeuri afectează negativ sănătatea oamenilor. Ne pune în gardă numărul mare de decese provocate de cancer și alte maladii infecțioase", a menționat Nina Costiuc.

Alarmată de această situație, primărița face apel tuturor instituțiilor responsabile de domeniul mediului să i-a atitudine.

"Toate așteptările sunt la limită, voi fi impusă de situație să angajez tehnică și să restricționez calea de acces către această gunoiște privată care este o povară nu doar pentru comuna Budești, ci pentru tot municipiul. Toate câmpurile sunt pline de deșeuri, drumul este deteriorat iar pe timp de ploaie și ninsoare, autospecialele nici nu ajung la rampa de gunoi și descarcă deșeurile unde găsesc loc. Totodată, suntem deranjați de mirosul neplăcut și fumul care vine de la această gunoiște, pentru că acolo adesea ceva arde", a atenționat primarul.

Menționăm că în data de 13 ianuarie 2022, primăria municipiului Chișinău a cerut de la Agenția de Mediu să închidă rampa de gunoi.
Primarul Capitalei, Ion Ceban, a declarat atunci că prin funcționarea gunoiștii este poluat intensiv spațiul aferent, deoarece obiectivul nu corespunde rigorilor impuse.
Fluxul de știri
0