Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Omicron face ravagii în rândul copiilor: Situația în spitalele din Chișinău

Omicron face ravagii în rândul copiilor: Situația în spitalele din Chișinău
Abonare
Tulpina omicron pune stăpânire pe întreaga țară, iar cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Chișinău. În ultimele două săptămâni se observă o tendință de creștere a ratei de infectări în rândul adulților și copiilor.
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gâlcă, a precizat că în municipiul Chișinău se atestă o contagiozitate sporită la populația adultă, iar numărul de cazuri depistate a ajuns la ordinul de câteva mii pe zi. Prognozele sunt și mai sumbre – sondajele arată că în următoarele zile se vor înregistra zeci de mii de cazuri zilnic la nivel național, cele mai multe fiind depistate în Capitală.
"Partea bună, dacă o putem numi așa, este că populația adultă dezvoltă aparent forme ușoare sau medii și nu există o cerere sporită pentru internări precum în valurile precedente. Cu toate acestea, presiunea pe spitalele municipale este mare", a remarcat Boris Gâlcă.
Potrivit lui, cea mai mare provocare este că tulpina Omicron afectează copiii într-un grad mult mai sporit. Aceștia au nevoie de asistență medicală mai pronunțată și dezvoltă forme grave a bolii.

"În Chișinău avem activate două spitale. La Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru copii toate cele 106 paturi au fost ocupate. Am suplinit numărul acestora. La moment sunt 150 de copii internați. La Spitalul Clinic Municipal de copii Valentin Ignatenco, în această săptămână am suplinit 90 de paturi. La fel toate sunt ocupate", a subliniat interlocutorul.

Boris Gâlcă a precizat că în aceste spitale sunt internați copii din întreaga țară. În acest sens, Ministerului Sănătății i-a fost înaintată o solicitare să identifice spații suplimentare pediatrice în spitalele republicane și raionale.
"Părinții și copiii din raioanele de nord sau de sud se deplasează la Chișinău. Este o situație mai puțin plăcută, de aceea așteptăm decizia ministerului de resort", a menționat el.
Șeful Direcției generale asistență medicală și socială a îndemnat părinții să vaccineze copiii cu vârsta mai mare de 12 ani, iar populația adultă să respecte regulile de sănătate publică – să poarte masca de protecție, inclusiv în spațiile închise și să evite deplasările în locurile aglomerate.
Amintim că Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a declarat stare de urgență în sănătate publică, ca urmare a creșterii numărului de persoane infectate cu COVID-19. Pe teritoriul administrativ al municipiului Chișinău s-a instituit starea de alertă cod roșu și situație epidemiologică nefavorabilă de transmitere comunitară a noii tulpini Omicron.
Fluxul de știri
0