Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

NATO va desfăşura exerciții militare masive în Arctica

CC BY-SA 2.0 / Defence Images / PO Phot Donny Osmond / Британские военные во время учений НАТО в Норвегии
Британские военные во время учений НАТО в Норвегии - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Abonare
Aliații și partenerii NATO vor organiza în curând exerciţii masive de război în Arctica europeană, în care va fi implicat grupul de atac Carrier Strike Group 8 al Marinei SUA.
BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik, Doina Crainic. Aliații și partenerii NATO vor organiza în curând exerciţii masive de război în Arctica europeană, în care va fi implicat grupul de atac Carrier Strike Group 8 al Marinei SUA..
Anunţul a fost făcut de misiunea SUA în blocul militar și vine în contextul tensiunilor cu Rusia cu privire la extinderea NATO pe continent, extindere pe care Moscova o consideră o amenințare la adresa securității sale naționale.
Exercițiile NATO „Cold Response 2022” sunt programate să înceapă în martie și vor reuni „35.000 de soldați din 28 de state”, a transmis miercuri misiunea americană pe Twitter.
Cold Response este o serie de exerciții NATO conduse de Norvegia, desfășurate la fiecare doi ani începând din 2006. Cel precedent, care fusese programat pentru martie 2020, urma să fie desfăşurat la scară relativ mică și a fost anulat în ultimul moment din cauza riscurilor legate de Covid-19.
Setul de exerciții care va avea loc în Norvegia anul acesta nu vor avea amploarea manevrelor Trident Juncture 2018, care au fost cele mai ample exerciţii din țară în urma celor desfăşurate în epoca Războiului Rece. Exerciţiile Trident Juncture au fost desfăşurate sub comanda comună a NATO și nu au fost dirijate de ţara gazdă, astfel că Cold Response 2022 va fi cel mai mare exercițiu condus de Norvegia din ultimele decenii. Inițial, se aștepta să aibă o amploare și mai mare, cu până la 45.000 de militari participanţi, dar planurile s-au schimbat din motive naturale, inclusiv din cauza situaţiei pandemice, a informat presa locală.
Purtătorul de cuvânt al Cartierului General al Operațiunilor Comune din Norvegia, Preben Aursand, a spus că majoritatea forțelor aliate care vor lua parte la exercițiu vor veni din SUA și Marea Britanie. Marina SUA trimite grupul de atac de pe portavionul USS Harry. S Truman. Marina Regală Britanică va desfăşura HMS Prince of Wales, cel mai nou portavion al său.
Exercițiul este programat să aibă loc la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, mai ales în zonele de nord ale țării, a mai spus oficialul norvegian, potrivit RT.
Următorul exercițiu va avea loc într-un context de mare tensiune între NATO și Rusia, care consideră expansiunea Alianţei în Europa drept o amenințare la adresa securității sale naționale.
Armata rusă a anunţat săptămâna trecută că a fost notificată oficial de Norvegia cu privire la planurile de a găzdui exercițiul NATO în conformitate cu regulile de transparență ale Documentului de la Viena.
Moscova a mulțumit Norvegiei și i-a urat manevre sigure. Rusia și Norvegia sunt vecine, deși granița lor terestră comună este situată departe în nord și are puțin peste 190 km lungime.
Ежегодная пресс-конференция президента России Владимира Путина - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Rusia
SUA – cu un "act privind tragerea la răspundere a lui Putin”
Fluxul de știri
0