Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Republica Moldova va putea cumpăra energie electrică din mai multe surse

© Sputnik / Mihai CarausEnergie electrică
Energie electrică - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Abonare
Țara noastră va putea achiziționa energie electrică din cel puțin două surse după ce proiectul de lege va fi votat în lectura finală.
CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. Parlamentul a aprobat, astăzi în prima lectură un proiect de modificare a Legii cu privire la energia electrică. Acesta prevede introducerea unui mecanism de asigurare a achiziției de energie electrică din cel puțin două surse, ca măsură de creștere a siguranței în aprovizionarea cu energie electrică.

"Viceprim-ministru, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a explicat că în anii precedenți Republica Moldova procura energie electrică de la un singur furnizor. Participanții la următoarele licitații vor fi obligați să achiziționeze energia electrică din cel puțin două surse, ca măsură de creștere a siguranței aprovizionării țării cu energie", se arată într-un comunicat emis de Parlament.

Urmează a fi modificate și condițiile de depunere a garanțiilor financiare de către participanții la licitațiile pentru energie electrică: mărimea garanției va fi stabilită într-o măsură rezonabilă de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE).
Prin urmare se propune:
Completarea atribuțiilor ANRE;
Modificarea și stabilirea modelelor aplicabile pentru asigurarea independenței operatorului sistemului de transport;
Stabilirea cerințelor privind desemnarea operatorului de sistem independent, a procedurilor aplicate la desemnarea acestuia, atribuțiilor și obligațiilor de bază.
Proiectul de modificare a Legii cu privire la energia electrică urmează a fi votat în lectură finală.
Este de precizat că, modificările propuse prin prezentul proiect au caracter urgent. Una din urgențe se referă la faptul că la 31 martie 2022 expiră contractele furnizorilor de achiziție a energiei electrice.
În același timp serviciul de presă de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a precizat pentru Sputnik Moldova că întreprinderea funcționează în regim obișnuit, iar energia electrică este generată și furnizată tuturor consumatorilor.
curent electric, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Economie
Ultima oră: Republica Moldova ar putea cumpăra energie electrică din mai multe surse
Fluxul de știri
0