Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul împrumută aproape jumătate de miliard de dolari de la FMI „pentru nevoi bugetare”

CC0 / Pixabay / Doalri
Doalri - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Abonare
Legislativul a aprobat un proiect de atragere a unui împrumut de 440 de milioane de dolari pentru finanțarea necesităților bugetului.
CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, deputații au votat în lectură finală proiectul de lege care prevede atragerea de către Guvernul Republicii Moldova a împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) prin intermediul mecanismului extins de creditare și mecanismului de finanțare extinsă.
Astfel, Guvernul Moldovei va putea împrumuta aproape 440 de milioane de dolari. O parte din bani vor fi oferiți în cadrul mecanismului extins de creditare, iar alta - în cadrul mecanismului de finanțare extinsă.

„Banii împrumutați vor fi utilizați pentru finanțarea necesităților bugetului. Astfel, cheltuielile prioritare vor include drumurile, sectorul energetic și aprovizionarea cu apă, investiții în sănătate, educație și în crearea locurilor de muncă”.

Potrivit inițiativei, împrumutul în cadrul mecanismului extins de creditare va fi rambursat în zece tranșe egale, după expirarea a 5,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea este zece ani. Dobânda se stabilește la fiecare doi ai, iar până în 2023 va constitui 0%.
Iar împrumutul în cadrul mecanismului de finanțare extinsă va fi rambursat în 12 tranșe egale, după expirarea a 4,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea este zece ani. Dobânda este flotantă și la data de 20 decembrie 2021 constituia 1,05%. Taxa de deservire constituie 0,5% din suma debursată, comisionul de angajament – 0,3%.
Euro - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2021
Politică
Împrumut nerambursabil de 60 milioane euro pentru Moldova – cine sunt beneficiarii
Fluxul de știri
0