Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CFM nu va mai deține monopolul pe piața serviciilor feroviare: Cu ce soluții vin deputații

Tren Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Codul transportului feroviar a fost votat în lectură finală. Vezi ce presupune proiectul de lege adoptat de deputați.
CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. Noul Cod al transportului feroviar vine să elimine monopolul Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată din Moldova” pe piața serviciilor feroviare. Astfel, infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați. Un proiect în acest sens a fost adoptat de către deputații din Parlamentul Republicii Moldova.
Totodată, noul cod prevede stabilirea unor reguli privind aportul statului în privința dezvoltării infrastructurii feroviare. Astfel, se dorește crearea unui climat investițional echitabil în ramură.
„Proiectul creează temei legal necesar pentru aprobarea regulilor stricte de transport feroviar de pasageri privind acordarea serviciilor de transport pasageri, modul de deservire, mecanismul de compensare și alte aspecte legate de protecția drepturilor consumatorilor în acest domeniu”, se menționează în proiect.
La fel, deputații au votat astăzi și pentru crearea Autorității Feroviare care va avea obligația să emită următoarele acte permisive: autorizație de transport feroviar, certificat de siguranță pentru întreprinderi feroviare și autorizație de siguranță pentru administratorul infrastructurii. Acestea vor fi eliberate gratuit.
Respectiv, Autoritatea Feroviară va avea dreptul la efectuarea controlului în vederea respectării condițiilor de emitere a actelor permisive nominalizate. Totodată, Autoritatea Feroviară va fi responsabilă de siguranța transportului feroviar, calitatea serviciilor de transport, protecția consumatorilor în domeniul transportului feroviar, respectarea condițiilor de autorizare și certificare conform domeniului.
Calea ferata Chisinau - Sputnik Moldova, 1920, 26.09.2021
Economie
CFM vrea reabilitarea totală a infrastructurii feroviare – detalii
Fluxul de știri
0