Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Preot ortodox: Ce povețe le-a lăsat Ioan Botezătorul creștinilor

Preot ortodox: Ce povețe le-a lăsat Ioan Botezătorul creștinilor
Abonare
După Bobotează, în ziua de 20 ianuarie, se sărbătorește Sfântul Ioan Botezătorul, considerat cel mai important proroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament. Despre importanța acestei sărbători religioase am aflat de la părintele Nicolae Ciobanu.
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", consilierul cultural al Mitropoliei Moldovei, Nicolae Ciobanu, a relatat despre viața și misiunea pe care a avut-o pe pământ prorocul Ioan. Acesta a fost învrednicit să propovăduiască pe malul Iordanului și să meargă înaintea Domnului, pregătindu-i calea Lui, astfel fiind numit și "Înaintemergătorul", pentru că a anunțat venirea lui Iisus Hristos.
"Fiind întrebat de oameni dacă el este Isus Hristos despre care se vorbește că va veni pe pământ, Ioan Botezătorul spunea: Eu botez cu apă, dar în mijlocul vostru este unul pe care voi nu-L cunoașteți, acela vă va boteza cu Duh Sfânt, acela vine după Mine şi este înaintea mea, şi eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintelor Lui", a relatat părintele.
Nicolae Ciobanu mai spune că acest sfânt era considerat de către Mântuitor mai mult decât un prooroc şi că „din cei născuţi din femei, nu este nici unul mai mare decât Ioan Botezătorul".
Creștinii ortodocși au de învățat multe povețe de la el, Ioan Botezătorul fiind un model în ceea ce înseamnă a fi corect față de Dumnezeu și față de oameni.
"El ne învață să trăim corect, să se facă dreptate celor săraci. Prorocul ne povățuiește ceea ce înseamnă a fi evlavios, smerit, liniștit. El nu căuta să-i placă oamenilor, ci lui Dumnezeu", a conchis Nicolae Ciobanu.
Potrivit tradiției, în dimineața zilei de Sfântul Ioan oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriți de boli în timpul anului. Se spune că după Sfântul Ioan ”se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.
Fluxul de știri
0