Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Zile libere pentru părinții cu copii care învață online: Acestea vor fi plătite

© Sputnik / Mihai Carausimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Abonare
Părinții ai căror copii învață în regim online în perioada stării de urgență în sănătate publică vor putea solicita zile libere.
CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Zilele libere pe care le acordă angajatorii salariaților cu copii de până la 12 ani sau copii cu dizabilități și care învață online vor fi achitate. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Națională de Sănătate Publică, anunță Ala Nemerenco.
„Costul acestor zile va fi achitat de Casa Națională de Asigurări Sociale din bugetul de stat”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Astfel, angajatul care are un copil de până la 12 ani sau are copil cu dizabilități care învață online va depune o cerere la angajator și cu acordul acestuia va putea beneficia de zilele libere pentru a sta acasă cu copilul pe perioada învățământului online. Trebuie precizat că doar unul din părinți poate solicita zile libere pentru a sta cu copilul. În baza cererilor, CNAS va transfera angajaților indemnizația pentru zilele libere echivalentă cu 50% din salariul de bază, dar până la plafonul de 150 de lei pe zi. Valoarea maximă a acestei indemnizații nu poate depăși 4 050 de lei a informat ministrul Spătari.
Totodată, de două zile libere vor beneficia și persoanele care se vor vaccina. Zilele libere se acordă la cererea salariatului. Pentru a solicita zile libere, salariatul depune angajatorului o cerere de solicitare a zilelor libere pentru vaccinare. Ulterior, salariatul va prezenta și certificatul de vaccinare. Totodată, în baza interconexiunii cu Registrul Electronic Național al vaccinelor, în mod automat va fi verificat faptul vaccinării persoanei.
În scopul prevenirii evenimentelor adverse post–imunizare, zilele libere se acordă salariaților în ziua vaccinării și ziua imediat următoare, pentru fiecare doză de vaccin efectuată. Compensarea salariului achitat de către angajator salariatului pentru zilele libere de vaccinare se compensează din bugetul de stat prin transferarea la contul direct angajatorului.
Алла Немеренко  - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Coronavirus
Nemerenco face prognoze apocaliptice: Vom avea 10 mii de cazuri de infectare pe zi
Fluxul de știri
0