Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cum vede premierul eficientizarea energetică: „Prin aplicarea bunului simț”

© Sputnik / Mihai CarausНаталья Гаврилица
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Abonare
Premierul Natalia Gavrilița insistă ca instituțiile de învățământ să economisească resursele energetice.
CHIȘINĂU, 19 ian - Sputnik. Premierul Natalia Gavrilița face apel la „bun simț” în vederea economisirii resurselor energetice în contextul crizei energetice în care s-a pomenit din nou Republica Moldova. Mai mult, premierul insistă ca și în școli, dar și grădinițe să se facă economie.
Discuții la acest subiect au apărut în finalul ședinței Guvernului din 18 ianuarie, după ce bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a întrebat cum trebuie să procedeze exact administratorii instituțiilor de învățământ la solicitarea Ministerului Educației de a întreprinde măsuri de economisire a resurselor energetice în școli și grădinițe în contextul crizei din sectorul energetic.

„Ați emis această circulară, dar nu ați explicat directorilor instituțiilor cum anume vedeți această economisire. Reiese că trebuie să economisim pe seama sănătății copiilor noștri. Cred că trebuie să indicați o măsură clară în baza căreia să acționeze managerii instituțiilor”, a declarat Vlah.

În replică, premierul Natalia Gavrilița a precizat că o decizie ca toate instituțiile publice să facă eforturi de economisire a resurselor energetice a fost luată în cadrul unei ședințe a CNESP. Totodată, premierul a explicat că nu este vorba doar de școli și grădinițe, dar despre toate instituțiile publice în care se află autoritățile publice centrale și cele de nivelul doi.
„Este vorba de aplicarea bunului simț. Nu este vorba de acțiuni care ar periclita procesul educațional. Directorii, prin bun simț, în fiecare zi de sâmbătă și duminică să scadă un pic temperatura în instituție”, a menționat Natalia Garilița.
Natalia Gavrilița, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Societate
Gavrilița: Mâine voi merge în Parlament să cer instituirea stării de urgență
Ministrul Educației, Anatolie Topală a precizat că circulara respectivă vine în contextul deciziei CNESP, iar economisirea resurselor energetice trebuie să se facă permanent, nu doar în situație de criză. Topală a mai spus că vor exista discuții cu managerii instituțiilor de învățământ pentru a le explica posibile măsuri de eficientizare energetică.
„Precizez, în instituțiile de învățământ va fi asigurată temperatura necesară pentru ca procesul educațional să se poată desfășura în regim normal”, a spus Topală.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a catalogat reacțiile negative la circulara Ministerului Educației privind economisirea resurselor energetice ca fiind populiste. Acesta a propus ca seara și în zilele de weekend să fie redusă temperatura în instituții. În replică, bașcanul Irina Vlah a îndemnat autoritățile de la Chișinău „să coboare cu picioarele pe pământ” și fiecare să vină în ajutor instituțiilor de învățământ.
Amintim, Ministerul Educației și Cercetării a transmis pe 18 ianuarie o directivă tuturor Direcțiilor educaționale din țară să economisească resursele energetice în școli și grădinițe.
aragaz, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Societate
Ce presupune starea de urgență în sectorul energetic: Iată ce spune legea
Fluxul de știri
0