Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Franța vrea să ocupe România ca să salveze Ucraina?

© AFP 2024 / THOMAS COEXEmmanuel Macron la NATO
Emmanuel Macron la NATO - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Abonare
Atât Statele Unite cât și Franța au anunțat, prin vocile celor doi președinți că au găsit o soluție la criza din Ucraina: vor ocupa România și Polonia.
BUCUREȘTI, 20 ian – Sputnik. Președintele francez Macron a declarat ”disponibilitatea” Franței de a trimite trupe în România și Polonia într-o întrevedere cu comandanți militari francezi. Informația a fost ”scăpată” pe Twitter de Nathalie Loiseau, europarlamentar și liderul grupului ”Renew” din Parlamentul European (grup din care face parte și USR din România).
La câteva ore după aceea, Joe Biden a anunțat că soluția la o eventuală agresiune rusească în Ucraina va fi trimiterea de trupe în România.
În cazul Statelor Unite care sunt deja prezente militar pe teritoriul național al României și al Poloniei, ar fi vorba de o consolidare a prezenței armate. Venirea trupelor franceze ar fi ceva inedit.
Președintele USR, Dacian Cioloș, a salutat deja inițiativa franceză. Domnul Cioloș, pe vremea când era formal comisar european din partea României, era salutat ca fiind ”al doilea comisar al Franței” în fruntea UE, fiind cunoscută încă de pe atunci loialitatea sa față de francezi. Aceasta nu l-a împiedicat ci poate că l-a și ajutat să devină premier și apoi președinte al principalului partid de opoziție din România.
Fenomenul este departe de a fi inedit în istorie. Belgia a fost ocupată de Germania în primul război mondial sub pretextul că astfel va fi protejată de o eventuală ”invazie” franceză. În al doilea război mondial, tot Germania a ocupat Danemarca, Norvegia, Olanda, Belgia și Luxemburgul invocând riscul ca acele țări să fie invadate de Marea Britanie.
În 1956, armata sovietică invada Ungaria, ajutată de statele din Tratatele de la Varșovia, ca să împiedice contrarevoluția. Iar în 1968, în ciuda protestelor României, Uniunea Sovietică și aliații ei invadau Cehoslovacia, ca să o ”protejeze” de deturnarea de la calea socialistă.
Și de fiecare dată, politicieni din țările ocupate, precum domnul Cioloș, au aplaudat astfel de inițiative fără prea multe comentarii.
Ce este îngrijorător că aceste informații (ca și informațiile precedente, despre o posibilă implicare a României într-un conflict în Ucraina) nu vin pe surse românești. România, ca stat membru al NATO, ar trebui să fie țara care să aibă un cuvânt de spus cu privire la creșterea prezenței armatelor străine pe teritoriul național.
Iar o astfel de decizie, ar trebui luată prin dezbatere în Parlamentul României, de către autoritățile românești, nu să ajungă la urechile românilor via Twitter, sau prin postările unor politicieni ce au demonstrat că nu sunt loiali României.
Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Internațional
Președintele Franței a criticat țările UE pentru nedorința de a discuta cu Rusia
Fluxul de știri
0