Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele Franței a criticat țările UE pentru nedorința de a discuta cu Rusia

© AFP 2022 / BERTRAND GUAYEmmanuel Macron
Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele francez Emmanuel Macron a criticat unele țări ale UE pentru că nu vor să poarte discuții cu Rusia
Președintele Franței, Emmanuel Macron, regretă că propunerea Franței și Germaniei de a reveni la dialogul cu Federația Rusă nu a fost susținută de țările UE în urmă cu câteva luni.
„Franţa a iniţiat revenirea la un dialog activ, exigent. Apoi, împreună cu (fostul) cancelar german (Angela Merkel), în urmă cu câteva luni, ne-am propus revenirea la un dialog exigent cu Rusia. Colegii noştri nu ne-au urmat. Regret acest lucru”, a spus Macron, vorbind în plenul Parlamentul European.

Asigurarea securității în Europa de Est

Politicienii occidentali și mass-media au declarat în repetate rânduri că Rusia pregătește un atac asupra Ucrainei. Moscova a negat aceste acuzații și a susținut că astfel de acuzații sunt folosite ca pretext pentru desfășurarea de echipamente militare și forțe NATO în apropierea granițelor ruse. Kremlinul a subliniat că nu are niciun plan agresiv și nu amenință pe nimeni, iar mișcarea trupelor sale în propria țara nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni.
Săptămâna trecută au avut loc o serie de consultări între Rusia, Statele Unite și NATO privind garanțiile de securitate: în perioada 9-10 ianuarie, problema a fost discutată la Geneva la întâlniri cu partea americană, pe 12 ianuarie la o întrunire a Consiliului Rusia - NATO de la Bruxelles și pe 13 ianuarie la sediul OSCE.
Principalul subiect de discuție a fost proiectul de tratate cu SUA și NATO, pe care partea rusă l-a trimis la Washington și aliaților săi la sfârșitul anului trecut. Kremlinul insistă ca Blocul să înceteze cooperarea militară cu țările post-sovietice, renunțând să stabilească baze pe teritoriul lor, limitând desfășurarea armelor de atac în apropierea graniței cu Rusia, scoaterea armelor nucleare americane din Europa și renunțarea la extinderea NATO spre Est.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul a promis ca săptămâna viitoare să dea răspunsuri în scris la propunerile ruse. După cum a subliniat ministrul, Moscova are nevoie de un răspuns concret la fiecare articol din documentele prezentate - de aceasta vor depinde acțiunile ulterioare ale părții ruse și perspectivele de reluare a negocierilor.
Militar ucrainean la linia de demarcație cu Donețk - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Editoriale
”Ei merg pe muchia prăpastiei”: Ce se întâmplă în Donbas
Fluxul de știri
0