Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gavrilița: Mâine voi merge în Parlament să cer instituirea stării de urgență

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaNatalia Gavrilița, imagine simbol
Natalia Gavrilița, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Abonare
Natalia Gavrilița anunță că mâine va merge la ședința Parlamentului pentru a cere instituirea stării de urgență în sectorul energetic.
CHIȘINĂU 19 ian – Sputnik. Natalia Gavrilița va merge joi, 20 ianuarie, în Parlament pentru a cere instituirea Stării de Urgență pentru 60 de zile. Anunțul a fost făcut de premierul Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă.
"Mâine voi merge în Parlament să solicit acest lucru și în cazul aprobării voi convoca o nouă ședință a Comisiei în cadrul căreia vom putea lua mai multe decizii care să asigure livrarea neîntreruptă a gazului pentru consumatorii din Moldova", a declarat premierul.
Potrivit premierului, vor fi adoptate măsuri care vor ofere companiei Moldovagaz timp pentru acumularea banilor necesari pentru plata în avans a gazului.
"Este vorba despre amânarea taxei pe valoarea adăugată și plata în avans de către Guvern a compensațiilor la factura de gaz. Aceste două măsuri ar trebui să acopere suma lipsă pentru asigurarea plății în avans solicitată de Gazprom", a mai adăugat Gavrilița.
Amintim că la ședința de astăzi a Guvernului, Cabinetul de miniștri a votat pentru instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile.
gaz, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Societate
Guvernul a votat pentru STAREA DE URGENȚĂ în sectorul energetic - Ce urmează

Criza gazelor naturale

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Moldovagaz ar putea întâmpina dificultăți în procesul de plată în avans către Gazprom pentru consumul de gaz pentru luna curentă. Oficialul a spus că până în data de 20 ianuarie compania trebuie să achite către Gazprom în avans 50 la sută pentru consumul din luna ianuarie.
„63 de milioane de dolari este suma avansului, iar suma care ar putea să nu ajungă este de 25 de milioane de dolari. Moldovagaz are capacitatea să achite o cifră de 30-35 de milioane de dolari”, a declarat ieri Andrei Spînu.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai spus că întreprinderea ar putea contracta un credit pentru a efectua la timp plata către Gazprom, dar ulterior compania a precizat că întâmpină dificultăți în accesarea împrumutului, din cauza datoriilor pe care le are.
Pe 17 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a discutat cu președintele Comitetului de Management al Gazprom, Alexei Miller, pentru a i se oferi companiei Modlovagaz posibilitatea ca să achite pentru gaz nu în avans, așa cum se cere acum, ci în termen de 30 de zile de la expirarea termenului limită, adică data de 20 a lunii curente.
Conform prevederilor contractului de furnizare a gazului cu Gazprom, furnizorul moldovenesc este obligat să plătească la timp pentru luna precedentă, precum și să achite un avans de 50% pentru luna în curs.
În context, oficialul moldovean a precizat că va mai discuta cu Miller pentru ca Gazprom să caute o soluție în acest sens, în condițiile în care concernul rus deține majoritatea acțiunilor Moldovagaz.
Săptămâna trecută, Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Editoriale
Rușii, criza gazelor și miopia geopolitică a Maiei Sandu
Fluxul de știri
0