Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Kremlinul a comentat situația cu privire la furnizarea gazelor în Moldova

© Sputnik / Pavel Lvov / Accesați arhiva multimediaÎntreprindere de prelucrare a gazelor
Întreprindere de prelucrare a gazelor - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Abonare
Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei Dmitri Peskov a comentat situația creată în jurul livrărilor de gaze în Moldova.
CHIȘINĂU, 19 ianuarie - Sputnik. Situația creată între „Gazprom” și Republica Moldova este exclusiv comercială, gazul nu poate fi dat gratuit. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse Dmitri Peskov, comunică RIA Novosti.
Anterior, SAP „Gazprom” a expediat o scrisoare oficială către SA „Moldovagaz”, avertizând cu privire la sistarea furnizării gazelor naturale către Moldova în cazul neachitării conform contractului până la 20 ianuarie.
„Gazprom” are obligații contractuale cu cumpărătorii de gaze, există o anumită sumă care trebuie achitată și, bineînțeles, ”Gazpromul” în calitate de companie... trebuie să vândă marfa și să primească bani pentru asta. El nu poate da marfa gratuit. Prin urmare, aceasta este mai degrabă o problemă comercială. Și aici am recomanda totuși să vă interesați chiar la ”Gazprom” cum stau lucrurile acum", le-a spus Peskov reporterilor.
Răspunzând la întrebarea jurnaliștilor dacă Kremlinul nu crede că situația privind livrarea gazelor în Moldova a depășit cadrul acordurilor comerciale, Peskov a menționat că „nu există niciun fel de fund dublu”.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Gavrilița: Cerem instituirea stării de urgență - risc real de sistare a livrării gazului
"Nu... sunt furnizate gaze, ele trebuie plătite, adică aici... nu există niciun fel de fund dublu", a spus purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse.

Problema privind achitarea

Pe 17 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a discutat cu președintele Comitetului de Management al Gazprom, Alexei Miller, pentru a i se oferi companiei Modlovagaz posibilitatea ca să achite pentru gaz nu în avans, așa cum se cere acum, ci în termen de 30 de zile de la expirarea termenului limită, adică data de 20 a lunii curente.
Conform prevederilor contractului de furnizare a gazului cu Gazprom, furnizorul moldovenesc este obligat să plătească la timp pentru luna precedentă, precum și să achite un avans de 50% pentru luna în curs.
În context, oficialul moldovean a precizat că va mai discuta cu Miller pentru ca Gazprom să caute o soluție în acest sens, în condițiile în care concernul rus deține majoritatea acțiunilor Moldovagaz.
Săptămâna trecută, Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Economie
Spînu: Moldovagaz nu poate plăti - Vor fi sau nu sistate livrările de gaz
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Fluxul de știri
0