Gavrilița: Cerem instituirea stării de urgență - risc real de sistare a livrării gazului

© Sputnik / Mihai CarausNatalia Gavrilița
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Premierul Natalia Gavrilița a anunțat că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și că va cere în Parlament instituirea stării de urgență în domeniu.
CHIȘINĂU, 19 ian - Sputnik. Premierul Natalia Gavrilița a susținut o conferință de presă împreună cu vicepremierul Andrei Spînu, în care a vorbit despre criza din sectorul energetic.

„Ieri compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz prin care anunță intenția de a sista livrările de gaz, în cazul neachitării consumului integral până în data de 20 ianuarie. (...) Există riscul real de a fi întreruptă livrarea gazului. Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării. (...) Vom cere de la Parlament instituirea stării de urgență în domeniul energetic”, a spus Natalia Gavrilița.

Premierul a menționat că la ora 13:00 se va întruni Comisia pentru Situații Excepționale, pentru a evalua riscurile pentru securitatea energetică a țării și a adopta măsuri corespunzătoare. Ulterior, și Guvernul se va convoca în ședință.
Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Moldovagaz ar putea întâmpina dificultăți în procesul de plată în avans către Gazprom pentru consumul de gaz pentru luna curentă. Oficialul a spus că până în data de 20 ianuarie compania trebuie să achite către Gazprom în avans 50 la sută pentru consumul din luna ianuarie.
„63 de milioane de dolari este suma avansului, iar suma care ar putea să nu ajungă este de 25 de milioane de dolari. Moldovagaz are capacitatea să achite o cifră de 30-35 de milioane de dolari”, a declarat ieri Andrei Spînu.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai spus că întreprinderea ar putea contracta un credit pentru a efectua la timp plata către Gazprom, dar ulterior compania a precizat că întâmpină dificultăți în accesarea împrumutului, din cauza datoriilor pe care le are.
Pe 17 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a discutat cu președintele Comitetului de Management al Gazprom, Alexei Miller, pentru a i se oferi companiei Modlovagaz posibilitatea ca să achite pentru gaz nu în avans, așa cum se cere acum, ci în termen de 30 de zile de la expirarea termenului limită, adică data de 20 a lunii curente.
Conform prevederilor contractului de furnizare a gazului cu Gazprom, furnizorul moldovenesc este obligat să plătească la timp pentru luna precedentă, precum și să achite un avans de 50% pentru luna în curs.
În context, oficialul moldovean a precizat că va mai discuta cu Miller pentru ca Gazprom să caute o soluție în acest sens, în condițiile în care concernul rus deține majoritatea acțiunilor Moldovagaz.
Săptămâna trecută, Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Fluxul de știri
0