Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cavcaliuc, recunoscut de Interpol drept persecutat politic? Nu mai este căutat

© Sputnik / Miroslav RotariGheorghe Cavcaliuc
Gheorghe Cavcaliuc - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Abonare
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a emis o notă informativă prin care anunță că Interpol a blocat căutarea fostului șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc.
CHIȘINĂU 19 ian – Sputnik. Procuratura anunță că a fost informată la începutul acestei săptămâni, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, că a fost blocată căutarea lui Gheorghe Cavcaliuc. În acest sens a fost invocat articolul 3 al Constituției Interpol.

Acest articol prevede că „este strict interzis ca organizația să întreprindă orice intervenție sau activități de natură politică, militară, religioasă sau rasială”.

Cu alte cuvinte, căutarea lui Cavcaliuc ar contravine acestui articol din Constituția Interpol. Astfel, fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție este recunoscut indirect drept persecutat politic.
Se întâmplă după ce Biroul Interpol de la Lyon (Franța) a aceeptat, în luna decembrie 2021, solicitarea Biroului Interpol de la Chișinău de a-l anunța în căutare internațională pe Gheorghe Cavcaliuc, pentru arestare și extrădare.
Totodată, autoritățile din țara noastră au formulat și remis o cerere de comisie rogatorie către autoritățile din Marea Britanie.

”A fost solicitată înaintarea acuzării lui Gheorghe Cavcaliuc pe dosarul penal în care victime ale infracțiunii sunt cetățenii Gheorghe Petic (înscenarea violului) și Ruslan Verbițchi (înscenarea transportării ilegale a cartușelor ”Kalașnicov” în Ucraina”), este precizat în comunicatul emis de PCCOCS

Amintim că pe 20 iulie 2021 liderul partidului „PACE”, Gheorghe Cavcaliuc, a fost anunțat în căutare de Procuratura raionului Sângerei pentru eschivarea de la prezentarea la organul de urmărire penală în dosarul „verde de briliant”.
Este de menționat faptul că, la începutul verii, Cavcaliuc a plecat din țară și de atunci nu s-a mai întors. În ultima perioadă, în presă se zvonește că Gheorghe Cavcaliuc se află la Londra.
Gheorghe Cavcaliuc - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2021
Societate
Decizia Curții de Apel: Gheorghe Cavcaliuc, căutat în continuare pentru arest
Fluxul de știri
0