Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Hotărârea integrală a Comisiei Sănătate Publică Chișinău: Iată ce s-a schimbat

© Photo : Facebook / Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii MoldovaSpecialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Abonare
Comisie Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a emis o nouă Hotărâre: Iată ce prevede.
CHIȘINĂU, 19 ian - Sputnik. Trecerea la distanță a unor activități extrașcolare și suplinirea secțiilor COVID-19 pentru copii sunt unele din măsurile de astăzi luate de Comisie Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău
Totodată, CESP a municipiului Chișinău a luat și alte măsuri în contextul evoluției situației epidemiologice nefavorabile și alarmante prin infecția cu noul coronavirus în regiune, dar și din cauza apariției tulpinii de Omicron în țara noastră.

Hotărârea nr. 51 din 19 ianuarie 2022 a CESP Chișinău

1.
Se ia act de raportul prezentat de Centrul de Sănătate Publică Chișinău privind situația epidemiologică prin infecția COVID-19 pe teritoriul administrativ al municipiului Chișinău, cu incidența nivelului de risc "Alertă cod roșu".
2.
Se ia act de răspândirea comunitară accentuată a tulpinii Omicron, cu transmitere aerogenă sporită și prognozele creșterii extinse a numărului de noi infectări zilnice pe teritoriul municipiului Chișinău.
3.
Se solicită Centrul de Sănătate Publică Chișinău și Direcția generală asistență medicală și socială (DGAMS) fortificarea capacităților de monitorizare și control a situației epidemiologice cauzate de infecția SARS CoV-2.
4.
Se reiterează măsurile obligatorii de sănătate publică, de precauție, prevenire și control epidemiologic:
4.1. purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, în transportul public, în stațiile de așteptare, la toate evenimentele publice în spațiile deschise cu aglomerații umane, cu respectarea distanței fizice de minim un metru. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.
4.2 evitarea evenimentelor cu prezența aglomerației umane.
4.3 aerisirea cu regularitate a încăperilor, dezinfecția și igienizarea mâinilor și suprafețelor.
5.
Se solicită autorităților din domeniul ordinii publice (MAI) și celor cu funcții de control (ANSP și ANSA) să asigure, conform competențelor, supravegherea respectării de către persoanele fizice și juridice a măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19 în piețe și centre comerciale, stațiile de așteptare și în transportul public de pe teritoriul municipiului Chișinău.
6.
Conducătorii tuturor instituțiilor publice și private de pe teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv a instituțiilor de învățământ , vor intensifica acțiunile de comunicare, informare și convingere a angajaților pentru vaccinare împotriva noului coronavirus, în scopul întreruperii lanțului de transmitere a infecției COVID-19.
7.
Comisie Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău solicită Ministerului Sănătății activarea spațiilor medicale pediatrice suplimentare COVID-19 în spitalele republicane și raionale.
8.
Entitățile publice și private de pe teritoriul municipiului Chișinău vor organiza, după caz, programul de muncă al angajaților la distanță și introducerea programului de lucru diferențiat.
9.
Procesul educațional în cadrul instituțiilor de învățământ extrașcolar (centrele de creație) de pe teritoriul municipiului Chișinău, în perioada 20.01-03.02.2022 se organizează la distanță.
10.
Activitatea extrașcolară în instituțiile de învățământ primar și secundar din municipiul Chișinău , în perioada 20.01-03.02.2022, se organizează la distanță.
11.
Direcția generală educație, tineret și sport va repartiza teste rapide de diagnostic pentru detectare SARS CoV-2, procurate de DGAMS, pentru instituțiile de învățământ, pentru a fi efectuate gratuit cadrelor didactice și personalului auxiliar nevaccinat din instituțiile de învățământ preșcolar din orașul Chișinău.
12.
DGAMS în comun cu DGETS vor instrui asistentele medicale din instituțiile de învățământ preșcolar asupra modalităților de testare cu teste rapide a cadrelor didactice și personalului auxiliar pentru detectarea COVID-19, precum și a modului de raportare a rezultatelor.
13.
Activitatea centrelor comunitare pentru copii și tineret și centrelor de zi din subordinea Direcției generale pentru protecția drepturilor copiilor, pentru perioada 20.01-03.02.2022, se organizează la distanță.
14.
Unitățile de alimentare publică își vor organiza activitatea cu utilizarea a cel mult 50% din numărul de locuri existente în spațiile interioare, cu obligativitatea deținerii de către toți clienții a certificatelor COVID-19.
15.
Zonele de agrement și parcurile de distracții de pe teritoriul administrativ al municipiului Chișinău își sistează activitatea.
16.
Se sistează activitatea cluburilor de noapte și ringurilor de dans indiferent de forma de organizare și denumirea acestora.
17.
Centrele de sport și fitness își vor organiza activitatea cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 7m2 pentru fiecare client, cu obligativitatea ca toți clienții să prezinte la intrare în unitate certificatul COVID-19.
18.
Activitatea teatrelor, cinematografelor și sălilor de concert se vor desfășura cu respectarea regulilor în vigoare de sănătate publică, cu obligativitatea ca toți spectatorii să prezinte la intrare certificatul COVID-19.
19.
Comisie Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău solicită Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică instituirea unei platforme comune de comunicare strategică asupra situației epidemiologice prin COVID-19, provocărilor pandemice pentru sănătate și siguranța populației, precum și eficientizării procesului de vaccinare.
20.
Subdiviziunile primăriei municipiului Chișinău și Centrului de Sănătate Publică Chișinău vor organiza, cu titlu imediat, un amplu proces de consultări cu reprezentanții HoReCa, instituțiilor de sănătate, educație, cultură, agenților economici din domeniul comercial, companiile private și organele cu funcții de control în contextul măsurilor de sănătate publică pentru limitarea răspândirii comunitare a virusului SARS CoV-2.
21.
Nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică expuse în prezenta Hotărâre constituie pericol pentru publică și servește temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere contravențională și penală a persoanelor fizice și juridice.
22.
Direcția Relații Publice și Buget Civil a primăriei municipiului Chișinău va asigura informarea populației despre prevederile prezentei Hotărâri.
23.
În funcție de evoluția situației epidemiologice, măsurile de sănătate publică vor fi revizuite.
24.
Prezenta Hotărâre intră în vigoare din momentul emiterii și se publică pe pagina oficială a Primăriei Chișinău.
Sală de clasă. Poză simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Societate
Ultima oră: Unele instituții de învățământ trec la activitatea la distanță
Fluxul de știri
0