Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert, despre criza energetică: Guvernarea nu ar trebui să caute vinovații la Moscova

Abonare
Guvernul a votat în ședința de astăzi pentru instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile.
Joi, Parlamentul se întrunește în ședință extraordinară la care va pune în discuție solicitarea Executivului de instituire a Stării de Urgență în sectorul energetic.
Autoritățile de la Chișinău dau vina pe Moldovagaz, dar și pe Gazprom că solicită efectuarea plății pentru gazul furnizat în luna curentă și nu a fost dispus să aștepte câteva săptămâni. Fostul ministru al Energiei, Iacob Timciuc a declarat pentru Sputnik Moldova că guvernarea de la Chișinău nu ar trebui să caute vinovații pentru situația creată la Moscova, ci să își revadă atitudinea în raport cu Federația Rusă, analizând beneficiile pe care le-ar putea obține.

”Gazprom este furnizor de gaze naturale și execută condițiile contractuale. În Europa, gazele naturale se vând zilnic la bursă, azi plătești, mâine îți livrez gazul. Gazprom solicită plata parțială pentru gazul livrat, care pot fi pretențiile față de Gazprom”, spune Timciuc.

Fostul ministru al Energeticii menționează că pretențiile față de Gazprom nu sunt întemeiate, problema este la Chișinău.

”Este undeva o scăpare de-a noastră, a Republicii Moldova, cum să critici Gazpromul. Noi nu ne facem prieteni, dar avem o atitudine neprietenoasă. Poate noi nu am ajustat tarifele cât și când a trebuit”, mai spune expertul.

Amintim că premierul Natalia Gavrilița a declarat că compania Gazprom a trimis ieri o scrisoare oficială către Moldovagaz prin care își anunță intenția de a sista livrările de gaz în cazul neachitării consumului integral până în data de 20 ianuarie. Prim-ministrul a anunțat că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și că va cere în Parlament instituirea stării de urgență în domeniu.
Spînu a menționat că tariful actual pentru gaz nu acoperă costul gazului din luna ianuarie. Drept rezultat, s-a format diferența de 25 de milioane de dolari, iar Moldovagaz nu a reușit să obțină de la Gazprom amânarea plăților și nici creditarea de la bănci.
Fluxul de știri
0