Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Criza gazelor: Comisia pentru Situații Excepționale se convoacă în ședință

© Sputnik / Mihai CarausAragaz
Aragaz - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Abonare
Prim-ministrul Natalia Gavrilița convoacă în ședință Comisia pentru Situații Excepționale, pentru a discuta despre riscul sistării livrării gazelor naturale.
CHIȘINĂU 19 ian – Sputnik. Principalul subiect de pe ordinea de zi este situația critică din sectorul gazelor naturale. Natalia Gavrilița a mai declarat că mâine va merge în plenul Parlamentului și va cere să fie instituită stare de urgență în energetică.
Asta în contextul în care premierul a anunțat că există un risc real pentru securitatea energetică a țării.

”Anunț că azi la 13:00 se va întruni Comisia pentru Situații Excepționale. Comisia va analiza situația formată pe piața gazelor naturale. Ulterior, la 15:00, va avea loc ședința Guvernului, după vom organiza o conferință de presă în care vă vom informa despre deciziile luate”, a declarat Natalia Gavrilița într-o conferință de presă.

Criza gazelor naturale

Luni, 17 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a discutat cu președintele Comitetului de Management al Gazprom, Alexei Miller, pentru a i se oferi companiei Moldovagaz posibilitatea ca să achite pentru gaz nu în avans, așa cum se cere acum, ci în termen de 30 de zile de la expirarea termenului limită, adică data de 20 a lunii curente.
Conform prevederilor contractului de furnizare a gazului cu Gazprom, furnizorul moldovenesc este obligat să plătească la timp pentru luna precedentă, precum și să achite un avans de 50% pentru luna în curs. Andrei Spînu a precizat că suma avansului constituie în jur de 63 de milioane de euro, dintre care Moldovagaz este în stare să achite până în data de 20 ianuarie doar 30 - 35 de milioane.
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2022
Societate
Gavrilița: Moldova ar putea institui din nou stare de urgență în sectorul energetic
În context, Spînu a spus că va mai discuta cu Miller pentru ca Gazprom să caute o soluție în acest sens, în condițiile în care Gazprom deține majoritatea acțiunilor Moldovagaz.
Amintim că în data de 10 ianuarie, Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom. Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Anterior, președintele Moldovagaz a declarat în studioul Sputnik Moldova că în cazul în care prețul de achiziție a gazului se va menține la nivelul de peste 600 de dolari mia de metri cubi, atunci întreprinderea va fi nevoită să ceară o majorare a tarifului până la 15 lei.
În context, președintele Republicii Moldova a solicitat luni, 17 ianuarie, Guvernului să majoreze compensațiile pentru consumul energiei termice și gazelor naturale.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Gavrilița: Cerem instituirea stării de urgență - risc real de sistare a livrării gazului
Fluxul de știri
0