Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cancerul de col uterin: Unde se pot adresa femeile pentru a efectua testul citologic

Cancerul de col uterin: Unde se pot adresa femeile pentru a efectua testul citologic
Abonare
Anual, peste 350 de moldovence sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar peste 160 decedează din cauza bolii. Iată cum poate fi prevenită această maladie.
Statisticile sumbre arată că, în fiecare zi, câte o femeie din țara noastră este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile - una moare din cauza maladiei. Mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cancerul mamar.
Medicii recomandă vaccinarea fetițelor și adolescentelor împotriva Virusului Papiloma Uman, iar femeile cu vârste cuprinse între 25 și 61 de ani sunt îndemnate să efectueze screening-ul de col uterin sau să facă testul papanicolau.
În prezent, în Republica Moldova este în plină desfășurare Campania națională „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic” și Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin.
Potrivit medicului ginecolog oncolog Cristina Cucieru, în perioada 17-23 ianuarie, vor fi desfășurate mai multe acțiuni de informare și sensibilizare publică, pentru a îndemna femeile să efectueze cu regularitate testul citologic de prevenție și să-și păstreze sănătatea.
"Cancerul de col uterin este o patologie silențioasă, un ucigaș tăcut care nu-și manifestă simptomele în stadiile incipiente, ci abia în stadiile depășite ale maladiei. Cheia succesului unui tratament eficace este efectuarea unui control simplu care ar putea depista la timp această maladie", a subliniat Cristina Cucieru.
Medicul ginecolog a menționat că testul citologic poate fi efectuat gratuit în cadrul tuturor centrelor de sănătate, iar pentru aceasta este nevoie ca femeile cu vârste cuprinse între 25-61 ani să se programeze la medicul de familie.
Conform unui studiu realizat în anul 2020, gradul de conștientizare a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani cu privire la testul citologic a crescut de la 47% în 2018 la 62% în 2020, iar ponderea femeilor care au efectuat testul de prevenție s-a dublat.
Fluxul de știri
0