Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Parlamentul European a ales prima femeie președinte din ultimii 20 de ani

© REUTERS / GONZALO FUENTESRoberta Metsola
Roberta Metsola - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2022
Abonare
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a ales-o marţi în funcţia de preşedinte, pentru doi ani şi jumătate, pe eurodeputata malteză Roberta Metsola
BRUXELLES, 18 ian – Sputnik, Daniela Porovăț. Roberta Metsola, europdeputată din Malta, a fost aleasă azi președinte al Parlamentului European și s-a angajat să comunice cu cetățenii dincolo de „bulele” de la Bruxelles și Strasbourg, arată RT.
Metsola, în vârstă de 42 de ani, care este membru al Parlamentului European pentru Malta din 2013, este primul președinte maltez al instituției. Înainte de aceasta, ea a ocupat funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului European în timpul mandatului lui Sassoli.
Într-un videoclip postat pe Twitter înainte de alegerea ei, Metsola a spus că este „timpul ca Parlamentul European să fie condus de o femeie”, astfel încât UE să poată trimite un mesaj pozitiv „fiecărei fete” de pe continent. Metsola a fost aleasă preşedinte al PE cu 458 de voturi pentru din 616 exprimate.
Roberta Metsola, care împlineşte 43 de ani chiar marţi, devine astfel cea mai tânără persoană ce deţine această funcţie.
În angajamentul său față de parlamentari, Metsola a spus că dorește să „recâștige acel sentiment de speranță și entuziasm” în proiectul european, căutând să se conecteze cu cetățenii dincolo de „bulele” de la Bruxelles și Strasbourg.
Când era doar studentă, Metsola a militat pentru ca Malta să adere la UE, ceea ce acest stat a și făcut în 2004, devenind cel mai mic stat membru al blocului, cu o populație puțin peste 500.000 de locuitori.
Înainte de alegerea lui Metsola, Parlamentul UE a avut doar doi președinți femei, ambele din Franța, de când a devenit o instituție aleasă în mod direct: Simone Veil din 1979 până în 1982 și Nicole Fontaine din 1999 până în 2002.
David Sassoli - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Societate
A murit președintele Parlamentului European David Sassoli
Înainte de termenul limită pentru nominalizări, la ora locală 17:00 (4:00 GMT), luni, patru candidați, inclusiv Metsola, și-au prezentat numele. Ea a învins-o pe suedeză Alice Bah Kuhnke, pe poloneza Kosma Zlotowski și pe spaniola Sira Rego.
Alegerile au fost declanșate de moartea lui Sassoli pe 11 ianuarie 2022, după ce acesta a fost internat la spital cu un caz sever de pneumonie cauzată de legionella și a suferit „complicații grave din cauza unei disfuncții a sistemului imunitar”.
Fluxul de știri
0