Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A murit președintele Parlamentului European David Sassoli

© AP Photo / Olivier MatthysDavid Sassoli
David Sassoli - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Abonare
Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit după ce a fost internat în spital din cauza unei disfuncții a sistemului imunitar
Președintele Parlamentului UE a murit într-un spital italian unde a fost tratat de la sfârșitul lunii decembrie, a declarat purtătorul său de cuvânt.
Oficialul suferea de o „complicație gravă” rezultată dintr-o afecțiune a sistemului imunitar.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Parlamentului UE, David Sassoli, a confirmat marți dimineața vestea decesului acestuia într-o declarație.
Sassoli „a murit la 1:15 am pe 11 ianuarie la CRO din Aviano (PN), Italia, unde a fost internat”, a scris purtătorul de cuvânt al lui Sassoli, Roberto Cuillo, pe Twitter.
Regretatul politician se afla la cârma Parlamentului European - organul legislativ al Uniunii Europene - din 2019.
Social-democrat italian, Sassoli a fost internat pe 26 decembrie din cauza unei disfuncții grave a sistemului imunitar, a spus biroul său, menționând că a încetat toate „activitățile oficiale” în calitate de șef al Parlamentului UE în acea perioadă. Anunțul a venit după ce Sassoli a fost tratat de pneumonie la un spital din Strasbourg, Franța, în septembrie anul trecut.
Deși la acel moment personalul său spunea că se afla în „stare bună” și că a fost testat negativ la Covid-19, boala l-a lăsat totuși în imposibilitatea de a lucra timp de două luni.
Purtătorul de cuvânt Roberto Cuillo a refuzat să împărtășească detalii suplimentare despre starea de sănătate a lui Sassoli luni, 10 ianuarie, deși a declarat că oficialul nu va putea participa la sesiunea parlamentară plenară stabilită pentru Strasbourg săptămâna viitoare.
Parlamentul European este compus din 705 deputați și este singurul organ al blocului de 27 de membri ales direct. Președintele său este ales de deputați europeni pentru un mandat de doi ani și jumătate, în timp ce Parlamentul UE însuși este ales pentru cinci ani.
Președintele reprezintă legislativul pe arena internațională și în materie juridică, printre alte atribuții.
În total, sunt 14 vicepreședinți care supraveghează dezbaterile din cameră în cazul în care președintele nu poate.

Biografia lui David Sassoli

Sassoli s-a născut la Florența pe 30 mai 1956. Și-a început cariera jurnalistică la redacția ziarului roman Il Tempo, apoi a lucrat pentru agenția de presă catolică Asca și ziarul Il Giorno. În 1992, a trecut la televiziunea italiană de stat Rai ca reporter de știri. Din 1996, el a devenit gazda mai multor programe TV populare. În 2007 a fost numit redactor-șef adjunct al serviciului de știri al primului canal Rai - Tg1.
Sassoli a intrat în marea politică în vara lui 2009, când a fost ales membru al Parlamentului European pe listele Partidului Democrat. El a condus delegația Partidului Democrat în PE. A fost reales în Parlamentul European în 2014, iar din iulie 2014 a fost vicepreședinte al PE timp de cinci ani.
În urma alegerilor din mai 2019, a devenit europarlamentar pentru a treia oară, iar pe 3 iulie - președinte al Parlamentului European.
Fluxul de știri
0